Overslaan en naar de inhoud gaan

Middelbare scholen weer open na wekenlange sluiting

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 6:50

Middelbare scholen openen dinsdag weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren.

De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht.

Sluiting scholen
Het kabinet zag de schoolsluiting aanvankelijk niet zitten, maar ging overstag na druk vanuit de maatschappij. Onder anderen medisch specialisten pleitten in maart voor de sluiting. Dat vonden ze nodig om de verspreiding van het coronavirus te verminderen.

In de tussentijd is het aantal besmettingen sterk verminderd. Ook blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat jongeren veel minder vatbaar zijn voor het coronavirus dan ouderen.

Lees ook: 'Veel middelbare scholieren willen weer naar school'

Onderwijs op afstand
Omdat iedereen afstand moet houden, schat sectororganisatie VO-Raad dat slechts een derde tot een kwart van de scholieren tegelijk naar school kan komen. De rest krijgt net als de afgelopen weken onderwijs op afstand.

Thuis blijven
Leerlingen en medewerkers met milde klachten moeten thuisblijven. Wie door een andere aandoening een verhoogd risico loopt op een ernstig ziekteverloop, wordt aangeraden vanuit huis te blijven werken. Ook medewerkers met gezinsleden uit een medische risicogroep hoeven niet per se naar school te komen.

Leeftijd speelt niet zozeer een rol: volgens de RIVM-richtlijnen horen mensen pas vanaf 70 jaar bij de risicogroep.

Lees ook: BC Broekhin 'coronaproof' voor terugkeer leerlingen

Niet met de bus
Leerlingen moeten zoveel mogelijk naar school lopen, fietsen of een lift regelen van hun ouders of anderen. Zeker als ze binnen een straal van 8 kilometer wonen is het niet de bedoeling dat ze met het openbaar vervoer gaan. Uitzonderingen zijn in overleg wel mogelijk.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen