Overslaan en naar de inhoud gaan

Middelbare scholen creatief met open dagen

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 7:00

Door de langdurige sluiting van de scholen is het voor het voortgezet onderwijs dit jaar onmogelijk om fysieke open dagen te organiseren voor leerlingen van het basisonderwijs.

Toch moet de nieuwe lichting brugklassers in maart een middelbare school kiezen. En daarom bieden veel scholen nu online open dagen aan, in de vorm van virtuele rondleidingen, YouTube-filmpjes, zoomsessies en zelfs hele talkshows.

Vroeg beginnen
"Vorig jaar april zagen wij dit al aankomen", vertelt Margriet Grutters, conrector op het Elzendaalcollege in Gennep. "Corona kon wel eens lang gaan duren en we zijn daarom toen al gaan kijken naar andere mogelijkheden om ons als middelbare school te presenteren."

Virtual tours
Het Elzendaalcollege is niet de enige school die al vroeg is gaan kijken naar alternatieven. Limburgse scholen hebben behoorlijk geïnvesteerd in digitale rondleidingen met daarin links naar YouTube-filmpjes, docenten die je in 3D verwelkomen in hun klaslokaal en ontploffingen met scheikundeproefjes. "Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden", vertelt Pien Brand, docent Frans aan het Valuascollege. De school in Venlo kun je door middel van een soort Google Streetview bewandelen. "We hebben diverse offertes opgevraagd bij bedrijven, en die waren behoorlijk hoog", aldus Brand. "Maar toen bleek een medewerker het zelf ook te kunnen en werd het voor ons als school mogelijk om het te realiseren."

Eerlijke kansen
Bij het Bernardinuscollege in Heerlen zijn de online mogelijkheden gefinancierd door het bestuur van de onderwijskoepel SVOPL. "Er is geld vrijgemaakt", vertelt onderwijsdirecteur Peter-Paul Lenssen. "De koepel wilde eerlijke kansen voor alle scholen binnen de stichting hier in Parkstad."

Video: L1

Talkshow
Ook de directeuren van de scholen in de regio Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul hebben besloten gezamenlijk op te trekken. "Normaal is er toch wel concurrentie tussen scholen, maar die is nu minder aanwezig", vertelt Nick van Lieshout, docent geschiedenis op het Bonnefantencollege in Maastricht. "Al moet je je aan de andere kant wel als school presenteren. Wij hebben het echt grootst aangepakt met naast de virtual tour ook een in Geleen opgenomen talkshow", aldus van Lieshout. "Met daarin een panel van leerkrachten, ouders en leerlingen."

Tonny Ravier, teamleider havo/vwo bij het Stella Maris College in Meerssen, vindt dat veel scholen te veel show verkopen. "Het is ook een beetje hoe je je wilt profileren", zegt Ravier. "Wij hebben weliswaar wervingsfilmpjes opgenomen en houden ook een informatieavond, maar gewoon via Zoom of Teams." Het Stella Maris College kampt momenteel met een imagoprobleem nadat de school anderhalf jaar geleden het stempel 'zeer zwak' kreeg van de onderwijsinspectie.

Lees ook: Stella Maris College verbeterd, maar nog onvoldoende

"Je merkt dat dat nog steeds speelt in met name de hoofden van de ouders" zegt Ravier. "Mede daarom willen wij ons ook presenteren als een school met een warm karakter en niet te veel inzetten op virtuele rondleidingen en dergelijke."

Keuze middelbare school (20 jan 2020)
Foto: L1 (Sjors Abeling)

Sfeer
Ondanks alle online mogelijkheden leidt het ontbreken van fysieke open dagen toch tot problemen. "Voor veel kinderen en ouders is het ontzettend belangrijk dat ze een goed gevoel hebben bij een school", vertelt onderwijspedagoog Ingeborg Dijkstra. "De sfeer die heerst op een school is digitaal moeilijk vast te leggen." Volgens Dijkstra is dat 'krijgen van een gevoel' iets dat ook vaak ontstaat bij de inmiddels geannuleerde proeflessen. "Voor elf- en twaalfjarigen is het ook gewoon heel belangrijk om te weten wat er gebeurt als je spijbelt of je huiswerk te laat inlevert", zegt Dijkstra. "Daar komen ze meestal achter tijdens zo een proefles of op het moment dat ze op de gang een leerling aanspreken."

Harry Potterschool
Ook scholen merken dat het lastig is om het gevoel van een school te vertalen naar het web. "Online is natuurlijk anders dan in het echt", zegt Lenssen. "De ene leerling die hier binnenkomt ziet ons als een moderne school en wordt enthousiast, terwijl een andere leerling het Bernardinus ziet als een 'Harry Potter-school' en daar door afgeschrikt wordt." Van Lieshout: "Je kunt online een bepaald gevoel of een sfeer overbrengen met bijvoorbeeld een virtual tour, maar voor het hele gevoel moet je uiteindelijk toch fysiek door de school lopen."

Privérondleiding
Dat er behoefte is aan het fysiek door een school lopen merken ze ook bij het Stella Maris College. "Wij krijgen tientallen verzoeken binnen van ouders die in deze tijd toch vragen om een privérondleiding", zegt Ravier. "Ik weet dat andere scholen dat nog wel doen, maar wij gaan daar niet aan beginnen." Grutters: "Als het echt noodzakelijk is ontvangen wij nu ouders. "De school is nu toch dicht, dus in principe is het coronaproof." Overigens meldt Grutters dat dat in Gennep over een handjevol mensen gaat.

Aanmelden
In maart moeten de leerlingen uit groep 8 hun definitieve keuze voor een middelbare school doorgeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen