Overslaan en naar de inhoud gaan

Middelbaar onderwijs open: 'Blij weer naar school te gaan'

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 16:29

Leerlingen van middelbare scholen en MBO-instellingen mogen, tot hun vaak grote blijdschap, weer naar school.

"Ik heb zelden kinderen horen zeggen dat ze blij waren dat ze naar school konden." zegt leraar Dennis Fingerhut van het Charlemagne College in Landgraaf. "Maar nu wel."

Fysiek
De leerlingen hebben de afgelopen maanden alleen online onderwijs kunnen volgen. Fysieke lessen waren er alleen voor de examenleerlingen. Nu mogen ook de andere scholieren weer enkele dagen per weer naar de klas.

Fingerhut heeft de afgelopen tijd vrijwel alleen maar online les gegeven, maar leuk was dat niet. "Je hebt niet echt contact met de leerlingen, ook al verplicht je ze om de camera aan te zetten." Toch is het allemaal nog verre van normaal. Om het niet te druk te laten worden is maar de helft van de leerlingen aanwezig. De andere helft volgt de les online.

Buiten
De leerlingen die naar school komen, moeten via een bepaalde ingang naar binnen en weer via een andere weg naar buiten. Pijlen bepalen de looproutes en trappen mogen alleen op of af worden gebruikt. Mondkapjes moeten op de gang op, maar in de klas mogen ze af. Pauzes worden grotendeels in de klas gehouden en het zijn vooral de leraren die van lokaal veranderen.

Overuren
Voor de roostermakers van de scholen waren het tropendagen. Ze hebben het hele weekend doorgewerkt, zodat iedereen maandag wist waar 'ie aan toe was.

Roostermaker
"Normaal maak je één keer per jaar een rooster dat je hier en daar wel eens wat aanpast. Maar dit schooljaar zijn we al een paar keer helemaal opnieuw moeten beginnen. Het zal dus niet het mooiste rooster zijn, maar ongetwijfeld wel het snelste," zegt roostermaker Ingrid Ploos van Amstel.

Aanpassingen
Ook maandag is ze nog bezig met allerlei praktische aanpassingen, want ze moet met allerlei zaken rekening houden. "Voor examenklassen moet ik bijvoorbeeld twee lokalen reserveren, omdat ze anders niet anderhalve meter uit elkaar kunnen zitten. Andere klassen zijn deels fysiek, deels online en dat gebeurt gewoon op alfabet", is de uitleg.

Bergje
Ook de leerlingen zelf zijn blij dat ze elkaar weer zien. "Uitslapen was ook wel wat waard, maar je vrienden zien is toch veel leuker", zegt een van de leerlingen. En andere leerling voelde het wel even vanochtend. "Dat bergje op fietsen, viel wel even tegen", grapt hij. Deze week mogen ze twee dagen naar school en volgende week zijn dat er drie. Op die manier is de helft van alle leerlingen telkens aanwezig en kan de school dat prima reguleren.

MBO
Ook het MBO is vanaf deze week weer fysiek. Zo konden de leerlingen van de kappersopleiding van het Vista College in Maastricht weer praktijkles volgen en daar waren ze erg blij mee. "Lang geleden, maar we zijn weer lekker bezig," zegt een student haarverzorging. Volgens het Vista College gaan de leerlingen minimaal een dag per week weer naar school. "Je moet met van alles en nog wat rekening houden, maar daar zijn we toch redelijk in geslaagd," zegt woordvoerder Robert Hoogenboom. Bij de kappersopleiding is het niet te doen om voldoende afstand te houden, maar dat hoeft daar ook niet. Mondkapjes en handschoenen moeten daar dan wel weer worden gedragen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen