Overslaan en naar de inhoud gaan

Middaggebed Bosnische moskee voor slachtoffers Srebrenica

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 18:37

Daags voor de Srebrenica herdenking in Den Haag zijn in de Bosnische moskee in Roermond extra gebeden voor de slachtoffers. Bij de val van de moslimenclave - zaterdag precies 25 jaar geleden - werden 8.000 Bosnische mannen en jongens vermoord door Servische troepen.

De moskee in Roermond is niet groot, maar trekt Bosnische moslims uit Nederland, België en Duitsland. Allen zijn tijdens de burgeroorlog gevlucht uit hun geboorteland. Nedzad Iriskic kwam in Limburg terecht. "Ik heb anderhalf jaar de oorlog meegemaakt en ben toen gevlucht. In 1993 was dat."

Video: L1

Legerkazerne
Iriskic werd als vluchteling opgevangen in de toenmalige legerkazerne in Roermond: de huidige Designer Outlet. Hij weet zich de val van Srebrenica nog goed te herinneren. "In eerste instantie hadden we niet door hoe ernstig het echt was. Maar toen we de verhalen hoorden en ook de beelden zagen, beseften we dat er iets vreselijks was gebeurd."

Lees ook: De erfenis van Srebrenica: 'Ik ben kapot'

Herdenking
Zaterdag is in Den Haag de nationale herdenking van Srebrenica. Precies 25 jaar na de val van de moslimenclave die onder Nederlands toezicht stond. Nog steeds is er twijfel of de Nederlandse Dutchbatters niet meer hadden moeten doen. Iriskic denkt van wel. "Het is een vraag die ons allemaal nog bezighoudt, maar volgens mij had er meer moeten gebeuren, zeker door de Europese bondgenoten."

Vanwege de coronatijd is de herdenking alleen online en kunnen mensen met een livestream meekijken. Volgens Iriskic is het belangrijk te blijven gedenken, op welke manier dan ook. "We moeten ons blijven afvragen hoe zoiets kon gebeuren en dat in de twintigste eeuw."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen