Overslaan en naar de inhoud gaan

Mickey viel 30 kilo af: 'Ik ben een ander persoon'

Geplaatst opzaterdag 23 oktober 2021 - 13:59

Mickey Senden (29) uit Weert woog een jaar geleden nog 130 kilo. Hij viel dertig kilo af dankzij een leefstijl- en beweegcoach van HealthyLIFE, een leefstijlinterventieprogramma dat de provincie en zorgverzekeraars financieel ondersteunen.

Hierdoor kunnen mensen met flink overgewicht (BMI 25-30) die gezondheidsproblemen hebben kosteloos meedoen aan het programma.

Koploper
Overgewicht is namelijk een groot probleem in Limburg. Ruim 54 procent van de inwoners van Zuid-Limburg heeft overgewicht. Bijna 18 procent kampt zelfs met ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Zuid-Limburg is daarmee de koploper van Nederland. Ook in Noord-Limburg is meer dan de helft van de volwassenen te zwaar. 52,4 procent kampt met overgewicht en 15,6 procent heeft obesitas. Landelijk ligt het percentage volwassenen met overgewicht net onder de helft: 49,4 procent.

Lees ook: Koploper: Ruim helft Zuid-Limburgers is te zwaar

Mickey
Veel mensen komen aan omdat ze ongezond gaan eten als ze zich slecht voelen. Dit was ook bij Mickey het geval. "Ik zat met bepaalde emoties, hoe kun je die oplossen? Je pakt slecht eten en slecht drinken. Dan voel je je weer een paar minuten lekker en dan voel je weer helemaal niks, tot je weer eten pakt. Het lastige is om dat te doorbreken", vertelt hij.

Stap voor stap een gezonder lijf
Via de huisarts kwam Mickey bij Leefstijlcoach Joyce Kersten terecht. Zij begeleidt hem samen met een beweegcoach naar een gezonder lijf en mindset. Om af te vallen hoeft het roer niet 180 graden om. De bekende tips; meer bewegen en gezonder eten en drinken, blijft een doeltreffende manier. Kleine stapjes boeken het meeste resultaat. "We laten hem plannen maken en doelen stellen die haalbaar zijn. Als hij een doel heeft gehaald, stelt hij nieuw doel. En zo maakt hij kleine stapjes naar een gezonder leven. Het leefstijlprogramma duurt twee jaar. Als je elke maand een klein ding in je leefstijl verandert, dan leidt dat in 24 maanden tot een enorme verandering."

Nog niet op streefgewicht
Mickey is vanaf het begin heel gedreven om zijn overgewicht aan te pakken. Hij eet gezonder en sport drie keer in de week. De kilo's vliegen er af. Zijn eerste grote doel was onder de honderd kilo komen, en dat heeft hij bereikt. Hij is nu gemotiveerd om nog meer gewicht te verliezen.

Onderzoek naar leefstijl
De vorderingen van deelnemers aan het leefstijlprogramma worden verzameld door de Universiteit Maastricht. Tot nu toe zijn de resultaten positief zegt Linda Cremers, projectleider van HealthyLIFE. "We zien dat mensen gewicht verliezen, lekkerder in hun vel zitten. Ook sociaal doen ze het beter. Fysiek worden ze conditioneel beter. Ze hebben meer lenigheid en kracht. Dus dat ziet er positief uit."

Hieronder vind je een paar tips:

Tips voor een gezonder leven van Mickey Senden:

-Wees niet te kritisch op jezelf

-Ga meer bewegen, een half uur per dag

-Pas je leefstijl in kleine stapjes aan

Tips van leefstijlcoach Joyce Kersten:

-Eet met de seizoenen

-Drink voldoende water

-Maak iedere dag een frisse wandeling

-Zorg voor ontspanning, me-time

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen