Overslaan en naar de inhoud gaan

MH17: 'Buk-installatie was van Russisch leger'

Geplaatst opdonderdag 24 mei 2018 - 11:29

Het team dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat het Russische leger achter het neerhalen van het vliegtuig zit.

Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten door het Joint Investigation Team (JIT),

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 11 Limburgers.

Lees ook: Onthulling monument MH17: 'Dit is een symbolische plek'

Vingerafdruk
Van de Buk-raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdruk gemaakt, melden de onderzoekers tijdens de presentatie. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de
53e 'anti aircraft missile brigade' van het Russische leger in Koersk.

Rechter
In het onderzoeksteam werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

Afrondende fase
Het onderzoek naar de mensen achter het neerhalen van vlucht MH17 is in de afrondende fase. Wanneer de rechtszaak kan beginnen is niet duidelijk, zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT). "De verantwoordelijken staan binnen vijf jaar voor de rechter", zo zei hij.

Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak in Nederland zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Den Haag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen