Overslaan en naar de inhoud gaan

MH17: 'Buk-installatie was van Russisch leger'

Geplaatst opdonderdag 24 mei 2018 - 11:29

Het team dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat het Russische leger achter het neerhalen van het vliegtuig zit.

Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten door het Joint Investigation Team (JIT),

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 11 Limburgers.

Lees ook: Onthulling monument MH17: 'Dit is een symbolische plek'

Vingerafdruk
Van de Buk-raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdruk gemaakt, melden de onderzoekers tijdens de presentatie. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van de
53e 'anti aircraft missile brigade' van het Russische leger in Koersk.

Rechter
In het onderzoeksteam werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

Afrondende fase
Het onderzoek naar de mensen achter het neerhalen van vlucht MH17 is in de afrondende fase. Wanneer de rechtszaak kan beginnen is niet duidelijk, zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT). "De verantwoordelijken staan binnen vijf jaar voor de rechter", zo zei hij.

Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak in Nederland zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Den Haag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen