Het stadspark van Weert is voorlopig afgesloten voor bezoekers.
In de tweede helft van januari is namelijk begonnen met de herinrichting van het park, aan de rand van het centrum van de vlaaienstad.
Jaar
De werkzaamheden gaan ongeveer een jaar duren en de kosten bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro. Ruim een miljoen euro daarvan bestaat uit subsidies en bijdragen, waaronder een subsidie uit de Erfgoeddeal. Dat is een subsidiepot van het Rijk voor projecten waarin erfgoed en klimaat, stedelijke groei of krimp of duurzaamheid op enige manier met elkaar samenhangen.
Lees ook: Gemeenteraad Weert keurt plannen historisch stadspark goed
Houthandel
Het stadspark, tussen de Kasteelsingel en de Biest, heeft momenteel een oppervlakte van 1,6 hectare. Na de herinrichting is het 2,9 hectare groot. De houthandel die jarenlang op het terrein heeft gelegen is vertrokken en dat gebied wordt bij het stadspark gevoegd.
Onthoofd
Voor Weert heeft het terrein een historische context. Op die locatie heeft namelijk Kasteel Nijenborgh gestaan. Dat is rond 1460 gebouwd door Jacob I van Horne. Dat is een voorvader van Philippe de Montmorency, oftewel Philips van Horne; de vriend van Willem van Oranje die in 1568 is onthoofd in Brussel. In het hernieuwde park komt een ruiterstandbeeld van Van Horne te staan. Dat is het enige ruiterstandbeeld in Limburg.

Rijksmonument
Het kasteel is in 1702 verwoest tijdens de Spaanse Successieoorlog.
In 1841 is op die plek het herenhuis Op de Biest gebouwd. Dat staat er nog steeds. Het herenhuis is een rijksmonument, net als de grachten en de voorburcht. Het complete terrein heeft de gemeentelijke monumentenstatus.