Overslaan en naar de inhoud gaan

Met spoed gezocht: bedden voor arbeidsmigranten

Geplaatst opzondag 17 februari 2019 - 13:04

Het is één van de grootste opgaven die Limburg wacht: de komende jaren moet voor zo'n 100.000 arbeidsmigranten onderdak gevonden worden.

De Polen, Tsjechen, Roemenen en andere migranten zijn nodig, omdat het tekort aan arbeidskrachten steeds groter wordt. Maar waar gaan deze werknemers wonen? Dat is de grote vraag.

Vraag groeit
In de gemeente Horst aan de Maas hebben ze al veel ervaring met buitenlandse arbeidskrachten. Al tientallen jaren hebben de ondernemers in de gemeente ze nodig om onder meer asperges te steken en aardbeien te plukken. Maar de vraag is alleen maar groter geworden. En dat merkt ook de gemeente. "We hebben nu verschillende aanvragen van ondernemers binnen voor huisvesting van arbeidsmigranten", zegt wethouder Bob Vostermans. "Voor in totaal zo'n 2000 bedden. Daarnaast hebben we al op verschillende plekken grootschalige huisvesting."

Leefbaarheid
Het gaat dan om mensen voor de zogenoemde 'short stay', mensen die zich niet permanent willen vestigen. Maar eigenlijk hoopt de wethouder dat een deel van de arbeidsmigranten permanent in Horst wil blijven. "Want we hebben de mensen hard nodig", zegt collega-wethouder Birgit op de Laak. "Omdat we anders banen niet kunnen invullen. Maar het is ook goed voor de leefbaarheid. Voor scholen en sportclubs bijvoorbeeld."

Vergrijzing
Tegenwoordig zijn de arbeidsmigranten niet alleen nodig in de landbouw en tuinkassen. Ook in de logistieke sector zijn ze onmisbaar. En in sectoren als de zorg, toerisme en bouw neemt de vraag toe. Dat de vraag alleen maar toeneemt bevestigt ook gedeputeerde Hans Teunissen. "Er gaan in de komende jaren meer mensen met pensioen dan er jongeren van school komen", stelt hij. Volgens cijfers van de uitzendbranche zijn er nu zo'n 60.000 arbeiders uit het buitenland in Limburg. "Die moeten wel goed onderdak krijgen", aldus de gedeputeerde.

Beddentekort
Volgens de uitzendbranche is in Limburg nu een tekort van ongeveer 27.000 bedden. Dat zal toenemen tot ruim 70.000 in 2025. "Dat wil niet zeggen dat ze onder een brug slapen", zegt Frank van Gool van OTTO Workforce. "Ze wonen nu bijvoorbeeld in een caravan op een camping of in vakantiehuisjes. Of in huizen in dorpen. Daardoor kunnen jongeren uit dorpen geen huis vinden. Dat willen we natuurlijk niet."

Bedrijf
Van Gool pleit voor meer grootschalige tijdelijke woonlocaties. Hij heeft daarom een eigen bedrijf opgezet. "We willen met KAFRA jaarlijks tien nieuwe locaties openen in Nederland. Want die zijn hard nodig." Binnenkort opent hij een terrein met woonunits in Venray. En in Waalwijk heeft hij een wooncampus die als voorbeeld dient voor een nieuwe locatie in Sevenum die in mei de eerste bewoners moet ontvangen.

Lees ook: OTTO werkt aan tijdelijk 'Polenhotel' in Sevenum

Wonen bij het werk
In Sevenum ligt de wooncampus, zoals Van Gool het hotel voor arbeidsmigranten zelf graag noemt, niet in de buurt van een woonwijk maar op een bedrijventerrein. Dat is volgens wethouder Bob Vostermans een breuk met het verleden. "In het begin dachten we dat we de arbeidsmigranten in de buurt van een kern moesten onderbrengen, omdat ze dan makkelijker integreren", zegt hij. "Maar we weten nu dat de mensen van de 'short stay' niet echt willen integreren. Ze willen werken. En in hun vrije tijd bij landgenoten zijn." Daarom is een locatie op een bedrijventerrein zoals Greenport ideaal, stelt hij.

Geen beste reputatie
Vestiging op een bedrijventerrein heeft ook een ander voordeel. Het is namelijk verder weg bij de kernen. Want de weerstand tegen vestiging van Polen, Tsjechen en andere arbeidsmigranten neemt toe, merkt ook Vostermans. "Imago is belangrijk", zegt hij. En dat is niet altijd positief. In de media duiken regelmatig verhalen op over overlast. Over dronken arbeidsmigranten en vechtpartijen. Of de uitkeringsfraude door Polen die vorig jaar aan het licht kwam. "Maar dat zijn uitzonderingen", zegt Frank van Gool. "95 procent zijn gewoon hardwerkende mensen. En de uitspattingen die we horen, vinden vaak plaats op locaties waar geen toezicht is."

Lees ook: 'Fraude door Poolse arbeidsmigranten keihard aanpakken'

Toezicht
Niet voor niets is in zijn vestiging in Waalwijk permanent een beheerder die toezicht houdt. "Wij leggen de mensen de regels uit als ze aankomen in ons hotel. Want dat is het toch eigenlijk", zegt beheerder Martin van de wooncampus in Waalwijk. "We zeggen ze precies wat mag en niet mag. En dat helpt." Maar het is ook belangrijk om genoeg voorzieningen te hebben. "Je moet ook zorgen dat ze iets te doen hebben", stelt Van Gool. "Daarom hebben wij in onze wooncampussen bijvoorbeeld een sportschool, een biljart en tafeltennis."

Juiste grootte
De grootte van de locatie speelt daarbij ook een rol. "Hoe groter de locatie, hoe meer faciliteiten je kunt bieden", zegt Van Gool. "Dan kun je bijvoorbeeld ook een Pools winkeltje openen of een kapper vestigen." Toch ziet hij niets in locaties die groter van opzet zijn dan de huidige. "400 arbeidsmigranten is op dit moment het maximum." En ook veel bestuurders zien dat niet zitten. "Die Poolse winkel of kapper zie ik liever in het dorp", zegt wethouder Op de Laak van Horst.

Veilige omgeving
Voor de arbeidsmigranten is het vooral belangrijk dat ze zich prettig voelen, stelt ook Daniela uit Bulgarije. Zij woont nu een half jaar op de wooncampus in Waalwijk. "Het belangrijkste voor mij is dat ik me thuis voel. Dat ik hier vrienden heb en dat ik me veilig voel", zegt ze. En daar moeten de werkgevers rekening mee houden, vindt ook Birgit op de Laak. "We moeten de mensen verleiden om hier te blijven", zegt ze. "Daarom moet de huisvesting goed zijn zodat ze zich thuis voelen. Dan blijven ze en gaan ze wonen in de kern en passen zich aan."

Vooruitgang
Die huisvesting is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Waren er vroeger nog excessen, nu komen die nauwelijks meer voor, denken de wethouders. "Als de huisvesting niet goed is, gaan de werknemers naar een andere baas. Dat is het voordeel van de economische voorspoed."

Groei afremmen?
Toch gaan er ook steeds meer stemmen op om de ongebreidelde groei van de economie af te remmen. Zo zijn er al lokale en provinciale partijen die pleiten voor minder distributiecentra in Noord-Limburg. Dan zijn er immers ook minder arbeidsmigranten nodig. En minder huisvesting. Maar dat is volgens Vostermans geen goed idee. "Je ziet dat er veel bedrijven zich rond sectoren vestigen. Kijk naar de sterke agrarische sector bij ons. Dat trekt bedrijven aan die bijvoorbeeld kassen bouwen of innovaties voor de landbouw ontwikkelen. Als bijvoorbeeld de kassenbouw afneemt, zullen die bedrijven ook vertrekken. En dat moeten we niet willen."

Onderzoek
De provincie Limburg is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de behoefte aan en huisvestiging van arbeidsmigranten. En daar is de gemeente Horst aan de Maas blij mee. "Want meten is weten", zegt Vostermans. "Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen sturen."

Lees ook: Provincie gaat belang van arbeidsmigranten in beeld brengen

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen