Overslaan en naar de inhoud gaan

Met reuzen door de stad: '60 kilo op je nek'

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 20:19

Het Venlose Akkermansgilde bestaat 425 jaar. Vanwege het jubileum houdt de oudste vereniging van Venlo komend weekend een feestweekend met een reuzenoptocht.

De Venlose stadsreuzen Flujas en Guntrud lopen voorop.

Zware stadsreuzen
De figuren liepen vanaf de achttiende eeuw altijd voorop in de processies samen met schutterij het Akkermansgilde. Zo ontstond de link tussen de poppen en de vereniging. Met feesten en bijzondere gelegenheden worden de poppen uit de kast gehaald en trekken ze mee in optochten. Dat is voor de dragers nog een hele klus want ze zijn erg zwaar.

"Ze wegen zo’n zestig kilo en als ze nat zijn door regen nog een paar kilo meer", zegt drager en Akkermansgilde-lid Jules Roodbeen. Omdat hij voor zijn werk in de bouw werkt, is hij fysiek werk wel gewend. "Dit is nog net iets zwaarder, maar ik kan het gelukkig wel aan. We wisselen ongeveer iedere vierhonderd meter omdat het anders te zwaar wordt."

Stichters van Venlo
Flujas (of Valuas in het Nederlands) en zijn echtgenote zijn onlosmakelijk verbonden met Venlo. Al in de vijftiende eeuw ging Flujas mee in processies, eerst nog als vrijgezel onder de naam Goliath. Later verscheen een vrouw aan zijn zijde. Hij transformeerde in de achttiende eeuw tot Flujas met zijn vrouw Guntrud.

De twee figuren zijn ontstaan uit een legende waarin ze genoemd worden als de stadsstichters van Venlo. Sindsdien zijn ze nooit meer uit het stadsbeeld verdwenen. Ze staan ook afgebeeld op de oudste bekende foto’s van Venlo en ze figureren in een filmpje dat gemaakt is in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Lees ook: Unieke vondst: oudste foto's van Venlo ontdekt

Reuzenoptocht
Omdat de vereniging dit jaar een jubileum viert, rees al snel het idee om een reuzenoptocht te organiseren. Meer dan zestig groepen hebben zich aangemeld om komende zondag mee te trekken met de optocht door de Venlose binnenstad. Er doen veel andere schutterijen mee maar ook groepen met reuzen uit België en Duitsland. De stoet volgt grotendeels de route van de optocht tijdens de vastelaovend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen