Overslaan en naar de inhoud gaan

Met reuzen door de stad: '60 kilo op je nek'

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 20:19

Het Venlose Akkermansgilde bestaat 425 jaar. Vanwege het jubileum houdt de oudste vereniging van Venlo komend weekend een feestweekend met een reuzenoptocht.

De Venlose stadsreuzen Flujas en Guntrud lopen voorop.

Zware stadsreuzen
De figuren liepen vanaf de achttiende eeuw altijd voorop in de processies samen met schutterij het Akkermansgilde. Zo ontstond de link tussen de poppen en de vereniging. Met feesten en bijzondere gelegenheden worden de poppen uit de kast gehaald en trekken ze mee in optochten. Dat is voor de dragers nog een hele klus want ze zijn erg zwaar.

"Ze wegen zo’n zestig kilo en als ze nat zijn door regen nog een paar kilo meer", zegt drager en Akkermansgilde-lid Jules Roodbeen. Omdat hij voor zijn werk in de bouw werkt, is hij fysiek werk wel gewend. "Dit is nog net iets zwaarder, maar ik kan het gelukkig wel aan. We wisselen ongeveer iedere vierhonderd meter omdat het anders te zwaar wordt."

Stichters van Venlo
Flujas (of Valuas in het Nederlands) en zijn echtgenote zijn onlosmakelijk verbonden met Venlo. Al in de vijftiende eeuw ging Flujas mee in processies, eerst nog als vrijgezel onder de naam Goliath. Later verscheen een vrouw aan zijn zijde. Hij transformeerde in de achttiende eeuw tot Flujas met zijn vrouw Guntrud.

De twee figuren zijn ontstaan uit een legende waarin ze genoemd worden als de stadsstichters van Venlo. Sindsdien zijn ze nooit meer uit het stadsbeeld verdwenen. Ze staan ook afgebeeld op de oudste bekende foto’s van Venlo en ze figureren in een filmpje dat gemaakt is in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Lees ook: Unieke vondst: oudste foto's van Venlo ontdekt

Reuzenoptocht
Omdat de vereniging dit jaar een jubileum viert, rees al snel het idee om een reuzenoptocht te organiseren. Meer dan zestig groepen hebben zich aangemeld om komende zondag mee te trekken met de optocht door de Venlose binnenstad. Er doen veel andere schutterijen mee maar ook groepen met reuzen uit België en Duitsland. De stoet volgt grotendeels de route van de optocht tijdens de vastelaovend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen