Overslaan en naar de inhoud gaan

Met kapitein Luhukay gooit VVV het over een andere boeg

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 17:15

Op de dag dat Nederland zijn nieuwe volksvertegenwoordigers kiest, hakten VVV-Venlo en Jos Luhukay ook een belangrijke knoop door: de Venlonaar is de nieuwe trainer van de club.

Het is een huwelijk dat jaren in de lucht hing en een feit wordt op het moment dat VVV de trainer het hardst nodig heeft; de crisis moet afgewend worden, en in dat kader is de keuze voor Luhukay te verklaren.

Status
Voor een ervaren Nederlandse trainer als Luhukay is het verwonderlijk dat hij nooit een Nederlandse club coachte. VVV wordt pas zijn eerste Nederlandse avontuur. Het is tegelijkertijd begrijpelijk, want de status die Luhukay bij de oosterburen heeft opgebouwd staat in geen verhouding tot de binnenlandse waardering voor hem. Behalve bij één club dan: VVV-Venlo. Daar was hij in de jaren 80 als speler actief, in een team waar ook huidig assistent Jay Driessen en manager voetbalzaken Stan Valckx actief waren. Velen zien dat team als het beste dat VVV ooit heeft voortgebracht.

Lees ook: Venlonaar Jos Luhukay moet VVV in Eredivisie houden

Promotiespecialist
Zeven jaar geleden liet Luhukay al eens weten dat hij zich afvroeg 'of hij ooit in Nederland zou kunnen werken'. Op dat moment had Luhukay in Duitsland bij drie opeenvolgende werkgevers hetzelfde kunstje weten te flikken: hij promoveerde met Borussia Mönchengladbach, FC Augsburg én Hertha BSC vanuit de 2. Bundesliga naar het hoogste niveau. Die prestaties leverden hem een uitstekende naam op in Duitsland, waar hij ook nog bij onder meer 1. FC Köln en VfB Stuttgart werkte.

Moeilijke omstandigheden
Met Luhukay kiest VVV voor iemand die moeilijke omstandigheden niet schuwt. Bij Gladbach stapte hij in op het moment dat die grote club afdaalde naar de 2. Bundesliga, bij Hertha BSC ondertekende hij een contract nadat de Berlijnse club in de voorgaande twee jaar in totaal vijf trainers versleten had. Het nest bij VfB Stuttgart was niet veel warmer - ook daar trof hij een gedegradeerde gevallen grootmacht aan - en bij Sheffield Wednesday, zijn eerste club buiten Duitsland, ging hij aan de slag op het moment dat de club een transferverbod had.

Terugkijken: Presentatie Luhukay als nieuwe hoofdtrainer VVV

Kleine generaal
Het gaat te ver om Luhukay louter en alleen als crisismanager te omschrijven, daar zou je de oefenmeester mee tekort doen. Zo werkte hij meerdere opeenvolgende seizoenen bij Augsburg en Hertha. Luhukay is een trainer die graag duidelijke taal spreekt naar zijn spelers, inzet op het collectief en zich dominant manifesteert; een kleine generaal, maar dan de Venlose variant.

Jos Luhukay
Foto: Orange Pictures

Kapitein Jos
Wat dat betreft biedt de komst van Luhukay ook aan VVV gelegenheid om de aanpak over een andere boeg te gooien; tijdens het trainerschap van Hans de Koning was De Koning statutair de hoofdtrainer, maar nam assistent Jay Driessen regelmatig in fases van wedstrijden en trainingen het roer over. Driessen blijft aan bij VVV, maar het roer zal nu steviger in handen komen van kapitein Luhukay, die het belangrijk vindt om als eindverantwoordelijke veel grip te hebben op 'zijn' spelersgroep. Het is een verandering, maar wel een verandering die duidelijkheid lijkt te scheppen richting spelers.

Observeren
Over spelers gesproken; een nieuwe trainer kijkt ook altijd met een frisse blik naar de spelersgroep. Luhukay leidde woensdag de training en benutte die sessie ook om zijn selectie te observeren. Van loyaliteit van een coach aan specifieke spelers is nu geen sprake meer, zoals dat tot woensdag wellicht wél het geval was. In de breedte is er weliswaar niet zo gek veel te kiezen voor de trainer, maar er lopen wel degelijk spelers rond bij VVV waar meer in zou moeten zitten dan in de afgelopen maanden te zien was: denk aan jongens als Lukas Schmitz, Steffen Schäfer, Simon Janssen en Guus Hupperts.

Lees ook: VVV-Venlo slachtoffert coach De Koning na serie nederlagen

Defensie
In de afgelopen maanden hield de VVV-staf bovendien stoïcijns vast aan een speelwijze met vier verdedigers en twee controleurs op het middenveld. Luhukay kan onmogelijk de ogen sluiten voor een discussie over die aanpak. Sterker nog, het zou alleszins begrijpelijk zijn als Luhukay een en ander gaat wijzigen in het statische defensieve centrum. Geen onbelangrijk argument: VVV kreeg in de laatste zeven duels maar liefst 24 tegentreffers om de oren. De trainer komt niet naar Venlo om in De Koel tiki-taka voetbal te spelen, maar om VVV met veel strijd uit het degradatiemoeras te sleuren.

Teleurstellingen
De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de laatste avonturen van Luhukay in een teleurstelling eindigden. In 2016 pakte hij bij Stuttgart zijn biezen na amper vier duels - hij wilde de klus met Duitstalige spelers klaren, de directie niet - en bij Sheffield United werd hij in 2018 binnen een jaar op straat gezet wegens slechte resultaten. Bij zijn laatste werkgever, cultclub St. Pauli, werd hij gehaald om mee te doen om promotie naar de Bundesliga, maar eindigde de samenwerking ruim een jaar later nadat club en trainer ternauwernood degradatie naar het derde niveau hadden afgewend.

Slotakkoord
Bijna een jaar later mag Luhukay op voor hem bekende grond eindelijk weer aan de slag als hoofdtrainer. Hij treft een VVV aan dat een rollercoasterseizoen beleeft, van een 0-13 zeperd tot een memorabele bekercampagne en van een onthutsende serie nederlagen tot een Griekse goalgetter. Aan Luhukay om voor de positieve klap op de vuurpijl te zorgen: handhaving in de Eredivisie. Met nog acht duels te gaan en een voorsprong van één punt op de nacompetitieplaats lijkt het voor een trainer van dit kaliber een haalbare kaart.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen