Overslaan en naar de inhoud gaan

Met dit plan wil Remkes de bestuurscultuur verbeteren

Geplaatst opdinsdag 11 mei 2021 - 12:43

Een onafhankelijke commissie van drie personen gaat een analyse maken van de Limburgse bestuurscultuur van de afgelopen tien jaar én er komt per direct een meldpunt waar mensen vertrouwelijk integriteitszaken kunnen melden.

Dat zijn de meest opvallende punten uit het programma bestuurscultuur dat waarnemend gouverneur Johan Remkes naar het Limburgs Parlement heeft gestuurd.

Tien jaar
Remkes presenteerde zijn plan van aanpak dinsdag in het gouvernement. Hij wil dat de commissie een 'foto' maakt van de huidig bestuurscultuur in Limburg. De nadruk bij de aanpak ligt op het naar boven halen van zaken die op dit moment nog niet bekend zijn, maar ook inmiddels bekende integriteitskwesties kunnen nog eens nader bekeken worden, als daar aanleiding voor is. De commissie gaat zich richten op mogelijke integriteitszaken, onregelmatigheden en bestuurlijk afwijkend gedrag bij provincie, gemeenten en waterschappen in de periode 2011 tot 2021.

Lees ook: Integriteit in Limburg: onderzoeken in beeld

Voor de zomer moet bekend zijn welke drie leden in de commissie gaan zitten. De kans is groot dat onder meer hoogleraren worden gevraagd. Bij de drie leden van de onafhankelijke commissie wordt gezocht naar een persoon met een financieel-juridische achtergrond, eentje met bestuurskundige kennis en als derde een ervaren bestuurder of topambtenaar. De vacatures worden snel en voor twee weken open gesteld. Over zes maanden moet de bestuurlijke foto en analyse klaar zijn. Remkes geeft met zijn aanpak uitvoering aan de opdracht van demissionair minister Kajsa Ollongren om te werken aan de verbetering van de bestuurscultuur in Limburg

Geen nevenfuncties
Waarnemend gouverneur Remkes vindt in ieder geval wel al dat de gedeputeerden die het nieuwe provinciebestuur gaan vormen geen nevenfuncties (meer) mogen hebben. Zoals een commissariaat bij een bedrijf of bij organisaties waar de provincie bij betrokken is.

Lees ook: Onno Hoes aan de slag als verkenner nieuw provinciebestuur

Verkenner Onno Hoes werkt momenteel aan de vorming van dat nieuwe provinciebestuur.

Juridisch vs. moreel
In een toelichting op het meldpunt zegt Remkes dat het niet gaat om ambtenaren die zich beklagen als van hun advies is afgeweken of om burgers die niet hun zin hebben gekregen. "Met anonieme meldingen kunnen we ook niks", aldus Remkes. "Want hoe moet je die verder beoordelen. We hopen in ieder geval dat we serieuze kwesties van tevoren te weten komen en niet uit de media vernemen." Hij noemt het verder een groot misverstand dat zaken kunnen als iets juridisch mag. "Je hebt ook bestuurlijke moraliteit. En dat zijn bewegende beelden. Wat dertig jaar geleden nog normaal werd gevonden, is dat nu niet meer. Daar moet je een scherp oog voor hebben", zo vindt de waarnemend gouverneur.

Zijn eerste indruk sinds zijn aantreden drie weken geleden is dat toezicht binnen de provincie wel een "stimulans kan gebruiken. Mijn eerste indruk van de IKL-affaire is dat de professionaliteit van het interne toezicht beter had gekund."

De IKL-affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen leidde tot het opstappen van het volledige provinciebestuur en de gouverneur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen