Overslaan en naar de inhoud gaan

Met deze tips voorkom je examenstress

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 11:02

De eindexamens zijn begonnen en dat levert veel scholieren vaak examenstress op. "Er zijn heel wat manieren om goed om te gaan met die stress."

Dat zegt Pascal Cuijpers, faalangstreductietrainer en docent aan het Connect College in Echt. Hij geeft tips om de examenperiode goed door te komen.

G-denken
Eén van de tips is het G-denken. "Op deze manier breng je je negatieve gedachten in beeld. Hierbij beschrijf je bijvoorbeeld op papier een concrete gebeurtenis die veel spanning bij je oproept, bijvoorbeeld het maken van het examen Nederlands. Daarbij ga je alle negatieve gedachten stapsgewijs beschrijven. Daarna beschrijf je welk negatief gevoel je hebt en welk gedrag je hierbij vertoont", legt de docent uit.

Lees ook: Scholieren beginnen aan eindexamens

Afleiding
Ook adviseert Cuijpers om tijdens de examenperiode voor afleiding te zorgen. "Ga sporten of zet muziek op", zegt Cuijpers. "Zorg dat je afgeleid bent en ook aan andere zaken denkt. Ben niet te vroeg op school, want dan kom je misschien andere leerlingen tegen, die al gestrest zijn. Ga ook niet tot diep in de nacht leren, maar vertrouw op je kennis en voorbereiding."

Groen/Rood
Zit je midden in de examens en ervaar je opeens heel veel stress dan kun je groene en rode kaarten erbij pakken. "Schrijf op wat als negatief wordt ervaren op een rode kaart. Vervolgens schrijf je alles wat goed gaat op een groene kaart en hang de kaart waar je deze kan zien. Vaak valt het dan allemaal wel mee wat misgaat", zegt Cuijpers

Geen energiedrankjes
Leerlingen moeten uiteraard goed eten en drinken, maar Cuijpers waarschuwt voor energiedrankjes. "Die geven je een tijdelijke kick, maar later kak je ook vrij snel weer in. Gebruik die dus niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen