Overslaan en naar de inhoud gaan

Met deze tips voorkom je examenstress

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 11:02

De eindexamens zijn begonnen en dat levert veel scholieren vaak examenstress op. "Er zijn heel wat manieren om goed om te gaan met die stress."

Dat zegt Pascal Cuijpers, faalangstreductietrainer en docent aan het Connect College in Echt. Hij geeft tips om de examenperiode goed door te komen.

G-denken
Eén van de tips is het G-denken. "Op deze manier breng je je negatieve gedachten in beeld. Hierbij beschrijf je bijvoorbeeld op papier een concrete gebeurtenis die veel spanning bij je oproept, bijvoorbeeld het maken van het examen Nederlands. Daarbij ga je alle negatieve gedachten stapsgewijs beschrijven. Daarna beschrijf je welk negatief gevoel je hebt en welk gedrag je hierbij vertoont", legt de docent uit.

Lees ook: Scholieren beginnen aan eindexamens

Afleiding
Ook adviseert Cuijpers om tijdens de examenperiode voor afleiding te zorgen. "Ga sporten of zet muziek op", zegt Cuijpers. "Zorg dat je afgeleid bent en ook aan andere zaken denkt. Ben niet te vroeg op school, want dan kom je misschien andere leerlingen tegen, die al gestrest zijn. Ga ook niet tot diep in de nacht leren, maar vertrouw op je kennis en voorbereiding."

Groen/Rood
Zit je midden in de examens en ervaar je opeens heel veel stress dan kun je groene en rode kaarten erbij pakken. "Schrijf op wat als negatief wordt ervaren op een rode kaart. Vervolgens schrijf je alles wat goed gaat op een groene kaart en hang de kaart waar je deze kan zien. Vaak valt het dan allemaal wel mee wat misgaat", zegt Cuijpers

Geen energiedrankjes
Leerlingen moeten uiteraard goed eten en drinken, maar Cuijpers waarschuwt voor energiedrankjes. "Die geven je een tijdelijke kick, maar later kak je ook vrij snel weer in. Gebruik die dus niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen