Overslaan en naar de inhoud gaan

Met deze tips voorkom je examenstress

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 11:02

De eindexamens zijn begonnen en dat levert veel scholieren vaak examenstress op. "Er zijn heel wat manieren om goed om te gaan met die stress."

Dat zegt Pascal Cuijpers, faalangstreductietrainer en docent aan het Connect College in Echt. Hij geeft tips om de examenperiode goed door te komen.

G-denken
Eén van de tips is het G-denken. "Op deze manier breng je je negatieve gedachten in beeld. Hierbij beschrijf je bijvoorbeeld op papier een concrete gebeurtenis die veel spanning bij je oproept, bijvoorbeeld het maken van het examen Nederlands. Daarbij ga je alle negatieve gedachten stapsgewijs beschrijven. Daarna beschrijf je welk negatief gevoel je hebt en welk gedrag je hierbij vertoont", legt de docent uit.

Lees ook: Scholieren beginnen aan eindexamens

Afleiding
Ook adviseert Cuijpers om tijdens de examenperiode voor afleiding te zorgen. "Ga sporten of zet muziek op", zegt Cuijpers. "Zorg dat je afgeleid bent en ook aan andere zaken denkt. Ben niet te vroeg op school, want dan kom je misschien andere leerlingen tegen, die al gestrest zijn. Ga ook niet tot diep in de nacht leren, maar vertrouw op je kennis en voorbereiding."

Groen/Rood
Zit je midden in de examens en ervaar je opeens heel veel stress dan kun je groene en rode kaarten erbij pakken. "Schrijf op wat als negatief wordt ervaren op een rode kaart. Vervolgens schrijf je alles wat goed gaat op een groene kaart en hang de kaart waar je deze kan zien. Vaak valt het dan allemaal wel mee wat misgaat", zegt Cuijpers

Geen energiedrankjes
Leerlingen moeten uiteraard goed eten en drinken, maar Cuijpers waarschuwt voor energiedrankjes. "Die geven je een tijdelijke kick, maar later kak je ook vrij snel weer in. Gebruik die dus niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen