Overslaan en naar de inhoud gaan

Met 80 traptreden naar hoge expositie over klokkengieters

Geplaatst opdinsdag 7 juli 2020 - 21:29

De geschiedenis van de klokkengieters van Weert is binnenkort op grote hoogte te bekijken. In de toren van de dekenale Martinuskerk wordt een blijvende expositie ingericht, die een relatief onbekend stukje historie blootlegt.

"Je moet er wel sterke benen voor hebben", zegt stadsbeiaardier en curator Frank Steijns. Om de tentoonstelling te zien moet de liefhebber 80 traptreden afleggen.

Geschiedenis
De geschiedenis begint in Weert eind zeventiende eeuw, als klokkengieter Alexius Jullien in Weert komt wonen en eindigt in 2015 als de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten de Weerter klokkengieterij Petit & Fritsen overneemt.

Monniken
"In de vroege middeleeuwen werd het klokkengietersambacht vooral door monniken uitgeoefend", legt Steijns uit. "Vanaf de 12e eeuw leggen ook niet-geestelijken zich erop toe en ontstaan rondtrekkende gezelschappen van klokkengieters die het ambacht van vader op zoon overleveren."

Mystiek
De beroepsgeheimen van vader op zoon aan de ene kant en de eeuwenlange familietraditie anderzijds, zorgden er volgens Steijns voor dat het klokkengietersvak lange tijd met mystiek bleef omgeven. "Het gold als een soort magische kunst." Een kunst die vooral in Nederland en Vlaanderen werd bedreven, weet Steijns. "De helft van alle carillons wereldwijd is in de Nederlandse en Vlaamse contreien te vinden."
Geschut
De expositie in de Weerter Martinustoren laat onder meer verschillende Weerter klokken zien, maar ook oud geschut dat door klokkengieters is gemaakt en vijzels. "Belangrijkste is toch wel dat de geschiedenis van de toren en haar klokken wordt verteld", zegt Steijns. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Museum W. en het Museum Klok en Peel in Asten.

Erfgoed
Steijns wil de expositie in de toekomst uitbreiden. "De kerktoren heeft ruimtes genoeg waar je iets mee kan." Hij wil van de binnenkant van de Martinustoren aantrekkelijk cultureel erfgoed maken. "Aantrekkelijk genoeg om nog eens 150 treden te lopen. Dan heb je ook meteen een mooi uitzicht over de omgeving."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen