Overslaan en naar de inhoud gaan

Met 80 traptreden naar hoge expositie over klokkengieters

Geplaatst opdinsdag 7 juli 2020 - 21:29

De geschiedenis van de klokkengieters van Weert is binnenkort op grote hoogte te bekijken. In de toren van de dekenale Martinuskerk wordt een blijvende expositie ingericht, die een relatief onbekend stukje historie blootlegt.

"Je moet er wel sterke benen voor hebben", zegt stadsbeiaardier en curator Frank Steijns. Om de tentoonstelling te zien moet de liefhebber 80 traptreden afleggen.

Geschiedenis
De geschiedenis begint in Weert eind zeventiende eeuw, als klokkengieter Alexius Jullien in Weert komt wonen en eindigt in 2015 als de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit Asten de Weerter klokkengieterij Petit & Fritsen overneemt.

Monniken
"In de vroege middeleeuwen werd het klokkengietersambacht vooral door monniken uitgeoefend", legt Steijns uit. "Vanaf de 12e eeuw leggen ook niet-geestelijken zich erop toe en ontstaan rondtrekkende gezelschappen van klokkengieters die het ambacht van vader op zoon overleveren."

Mystiek
De beroepsgeheimen van vader op zoon aan de ene kant en de eeuwenlange familietraditie anderzijds, zorgden er volgens Steijns voor dat het klokkengietersvak lange tijd met mystiek bleef omgeven. "Het gold als een soort magische kunst." Een kunst die vooral in Nederland en Vlaanderen werd bedreven, weet Steijns. "De helft van alle carillons wereldwijd is in de Nederlandse en Vlaamse contreien te vinden."
Geschut
De expositie in de Weerter Martinustoren laat onder meer verschillende Weerter klokken zien, maar ook oud geschut dat door klokkengieters is gemaakt en vijzels. "Belangrijkste is toch wel dat de geschiedenis van de toren en haar klokken wordt verteld", zegt Steijns. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Museum W. en het Museum Klok en Peel in Asten.

Erfgoed
Steijns wil de expositie in de toekomst uitbreiden. "De kerktoren heeft ruimtes genoeg waar je iets mee kan." Hij wil van de binnenkant van de Martinustoren aantrekkelijk cultureel erfgoed maken. "Aantrekkelijk genoeg om nog eens 150 treden te lopen. Dan heb je ook meteen een mooi uitzicht over de omgeving."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen