Overslaan en naar de inhoud gaan

'Met 12 graden vorst in je zwembroek is best lekker'

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 6:06

Steeds meer mensen volgen een koudetraining om weerstand op te bouwen. Een groep Limburgse cursisten bezoekt in badkleding het IJsmuseum in Schimmert waar het 12 graden vriest.

Het IJsmuseum in Schimmert is letterlijk een gigantische vriezer. De temperatuur is ver beneden nul omdat anders de ijssculpturen zouden smelten.

Bikini
Het zijn ideale omstandigheden voor mensen die zichzelf trainen om kou te weerstaan. De groep cursisten die zich in het museum waagt, lijkt op een verzameling badgasten. In bikini, badpak en zwembroek trotseren ze de winterse omstandigheden in de grote loods in Schimmert.

Video: L1

Iceman
Brenda Tjoelker is instructrice en geeft leiding aan de groep. "Wij nemen wekelijks een bad met ijsklontjes, maar dit gaat een stapje verder." De cursus die Tjoelker geeft, is gebaseerd op de principes van Wim Hof. Deze Sittardenaar van origine is bekend geworden als The Iceman. Hof heeft diverse kouderecords op zijn naam staan.

Lees ook: YouTube-award voor miljoenste abonnee 'Iceman' Wim Hof

Gevaarlijk
"In principe is het een training voor je aderen en je immuunsysteem. Bovendien ontwikkel je energie in het lichaam. Ademhaling is heel belangrijk als je net als nu in zwemkleding de vrieskou in gaat. Je moet dit dus niet ongetraind proberen. Dan kan het zelfs gevaarlijk zijn."

Heerlijk
"Ik voel me heerlijk", vertelt een van de deelnemers. Ze zit in haar badpak op een troon van ijs. De vrouw heeft wel een warme muts op haar hoofd, maar van bibberen is geen sprake zegt ze: "Ik heb het helemaal niet koud. Dit voelt goed."

Kreten
Zo'n twintig minuten houden de deelnemers aan de koude training het vol in de ijzige loods in Schimmert. Om op te warmen maken ze af en toe gezamenlijk korte bewegingen met armen en stampen ze ritmisch, terwijl ze kreten als 'oeh' en 'ah' slaken.

"Vreemd, hoezo? Je moet je openstellen en out-of-the-box denken", lacht een andere deelnemer in een kleurige boxershort.

Lees ook: Cool: Schimmert heeft eerste IJsmuseum

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen