Overslaan en naar de inhoud gaan

Mestverwerker mag uitbreiden; omwonenden in beroep

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 16:54

Mestverwerker Agro America heeft van de provincie groen licht gekregen om uit te breiden. Omwonenden laten het er niet bij zitten en gaan in beroep. Zij klagen al jaren over stankoverlast.

Na de uitbreiding kan Agro America 450.000 ton mest per jaar gaan verwerken. Dat is ongeveer zes keer zoveel als in de oude vergunning is toegestaan.

Stank
"Ongelooflijk dat dit allemaal kan. De stank is dusdanig geen pretje dat mensen die bij ons op bezoek komen erdoor weggaan", vertelt Anja Janssen. Zij woont samen met haar man pal achter de mestverwerker. Ook omwonende Peter Janssen is de stank beu. Zijn kritiek op de gemeente en provincie laat niets te raden over. "De autoriteiten laten ons gewoon in de kou staan. Alle klachten en meldingen worden aan de kant geschoven", meent hij.

Meer verwerkt dan toegestaan
De gemeente en provincie steggelen al lange tijd over de uitbreidingsplannen. Horst aan de Maas is tegen de vergunning omdat daardoor ook mest uit de verre omgeving van America aangevoerd kan worden. Die bovenregionale functie is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. Ook zou het bedrijf jarenlang veel meer mest hebben verwerkt dan is toegestaan. Wethouder Thijs Kuipers wil nog niet zeggen of de gemeente ook in beroep gaat. Hij geeft aan eerst het besluit van de provincie beter te willen bekijken.

Lees ook: 'Aanpak mestverwerker America zaak van lange adem'

Weerstand
Zowel binnen de coalitie als oppositie van de gemeenteraad in Horst aan de Maas is er al langere tijd weerstand tegen de uitbreiding van de Americaanse mestverwerker. Verschillende partijen hekelen het overschrijden van de toegestane verwerkte hoeveelheid mest en vinden daarom dat de maat vol is.

Maatregelen
De provincie is van mening dat het bedrijf van Henk Willems belangrijke maatregelen heeft genomen om de overlast te verminderen. Het gaat daarbij om een betere luchtwasser-installatie en het dichten van gaten en kieren.

Lees ook: Minister bemoeit zich niet met conflict rond mestverwerker

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen