Overslaan en naar de inhoud gaan

Mestsector komt met keurmerk tegen fraude

Geplaatst opdonderdag 21 december 2017 - 7:43

Om de grootscheepse fraude met mest aan te pakken, komt er een keurmerk voor alle ondernemers binnen de sector.

Het keurmerk maakt duidelijk wie zich aan de regels houdt. Zonder certificaat kan het voor mestbedrijven moeilijk worden een lening te krijgen of hun product te laten vervoeren.

Fraude
Het keurmerk is het hoofdpunt uit het plan tegen fraude, dat boeren, mestvervoerders en andere betrokkenen op nadrukkelijk verzoek van minister Carola Schouten (Landbouw) hebben opgesteld. Schouten vindt het een goede eerste stap.

Gerommel
Schouten kwam in actie, nadat was gebleken dat bijna twee derde van de mestbedrijven in delen van Brabant en Limburg is veroordeeld wegens fraude of wordt verdacht van gerommel. Verdachte veehouders deden alsof ze mest afvoeren, maar dat bleek niet het geval.

Cultuurverandering
"Ik heb de partijen eerder duidelijk gemaakt dat de verantwoordelijkheid voor een cultuurverandering en het tegengaan van fraude uitdrukkelijk bij de sector ligt. Ik ben blij te zien dat zij deze verantwoordelijkheid nemen'', zegt Schouten. Ze wil dat zoveel mogelijk partijen het kwaliteitskeurmerk ondertekenen.

Subsidies
Daarnaast is een externe onafhankelijke organisatie nodig voor de controle. Elke drie maanden volgt er een gesprek tussen de minister en de betrokkenen over de voortgang. Schouten komt zelf ook met maatregelen, zoals meer toezicht en handhaving in de gebieden waar fraude vaker voorkomt. Ook wil ze dat subsidies voor frauderende bedrijven worden stopgezet en eventueel teruggeëist.

Toekomst
Daarnaast worden de complexe mestregels eenvoudiger. Het vervoer van mest moet in de toekomst via een app meteen worden doorgegeven. Nu gaat het schriftelijk tot dertig dagen na het transport. De nieuwe manier moet gerotzooi met de administratie voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen