Overslaan en naar de inhoud gaan

Mesthandelaar uit Born voor rechter wegens fraude

Geplaatst opmaandag 20 september 2021 - 16:03

Een mesthandelaar uit Born behoort tot de verdachten van een grootschalige mestfraude en staat komende weken voor de rechter in Amsterdam.

Justitie verdenkt elf bedrijven onder meer van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet. Behalve het bedrijf in Born is ook een biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg aangeklaagd. Dat meldt RTV Utrecht.

In totaal zijn er negentien verdachten, onder wie veehouders in Gelderland, Brabant en Utrecht, een Brabantse mesttransporteur, een Duitse tussenhandelaar en een producent van biodiesel in de Botlek.

Lees ook: Reeks invallen in onderzoek naar grootschalige mestfraude

Volgens het Openbaar Ministerie staat de hele keten van verdachten die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg terecht. Justitie vermoedt dat er zo'n duizenden tonnen digestaat, het restproduct van de biogascentrale, illegaal zijn gebruikt als mest.

Gewraakt
De vervolging is een kwestie van de lange adem. Het vooronderzoek door justitie nam vijf jaar in beslag. Toen de zaak eenmaal zou beginnen in december, werd de rechter tijdens de behandeling binnen een uur al gewraakt. Voor de rechtszaak zijn nu acht zittingsdagen gepland, verspreid over de komende drie weken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen