Justitie heeft voor veertien miljoen euro beslag gelegd op bezittingen en rekeningen van bestuurders die zich vermoedelijk schuldig maken aan mestfraude. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat er ook is gefraudeerd met subsidies.
Bij een biovergistingsinstallatie in Ysselsteyn is sinds 2013 drie keer meer dierlijke mest en afval verwerkt dan de toegestane 34.000 ton. Het gaat om installaties van bedrijven van de Bela Group.
Lees ook: Verdacht Limburgs bedrijf stilgelegd vanwege mestfraude
Valse documenten
Volgens het OM zijn afvalstoffen omgekat naar mest. Ook zijn valse transportdocumenten gebruikt. Daarnaast zou voor miljoenen zijn gefraudeerd met subsidies om duurzame energie op te wekken. De betrokken bedrijven en bazen zouden daarmee zeker veertien miljoen euro hebben verdiend. Justitie heeft de biovergistinginstallatie stilgelegd en beslag gelegd om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen.
Duurzame energie
In een biovergistingsinstallatie kan dierlijke mest worden afgebroken. Bij dat proces komen (bio)gassen vrij, waarmee duurzame energie kan worden opgewekt. Als het proces volgens de regels gaat, kan de reststof die overblijft als mest worden gebruikt in de land- en tuinbouw.
Geschrokken bedrijf
Bela Group 'had wel iets verwacht', maar schrok desondanks. "Dit zijn niet de dingen die het bedrijf aangaat. Dit gaat vooral om de bestuurders. Dus we kunnen gewoon doorgaan. Er werken bij ons 135 mensen en ik ben blij dat die gewoon kunnen doorwerken", laat de directeur weten aan L1. "Maar we zijn volledig verrast door de invallen. Daar schrikken we wel even van."