Merknaam verdwijnt: Sphinx nu helemaal geschiedenis
De merknaam Sphinx wordt sinds deze zomer niet meer gedrukt in toiletpotten en wasbakken en daarmee verdwijnt het laatste stukje van de ooit zo florerende Maastrichtse fabriek.
"Eind juni werd voor het laatst het Sphinx-logo in sanitaire producten gedrukt", laat een woordvoerder van Geberit weten. Het Zwitserse bedrijf kreeg de Sphinx in 2014 in handen. "In principe ligt er niets meer bij de groothandel, of het zou een verloren pot moeten zijn."
Begrip
Sphinx is een begrip in Maastricht en omgeving. Het bedrijf werd in 1834 opgericht door Petrus Regout en maakte onder andere glas, aardewerk en kristal. Later richtte Sphinx zich op de productie van tegels en sanitair. In de hoogtijdagen werkten duizenden mensen in de fabrieken. Regout bouwde als eerste een grootschalig gemechaniseerde fabriek en daarom wordt de Sphinx ook wel gezien als de bakermat van de industriële revolutie In Nederland.
Cola
"Sphinx had een grotere naamsbekendheid dan Coca-Cola", vertelt Jan Meijers, oud-designer bij Sphinx. "En daar deden wij eigenlijk bijna niks voor." Meijers vindt het doodzonde dat een bedrijf als Sphinx verdwenen is. "Je houdt het niet tegen, je voelt het einde van zo'n bedrijf naderen." Oud-collega Henk Houben, voormalig research- and developmentmanager bij het bedrijf, sluit zich daarbij aan. "Niet alleen wij, maar een hele hoop mensen voelden toen aan dat Sphinx op de Boschstraat geen lang leven meer was beschoren", aldus Houben. "Maar dat was ook wel logisch, want een industrie haast midden in de stad dat was niet houdbaar."
Maastricht
Volgens de heren is de voormalige fabriek van Petrus Regout van zeer groot belang geweest voor Maastricht en omgeving. "In de tijd dat Regout hier begon was Maastricht een verpauperde stad", vertelt Houben. "Hij heeft de industrialisatie gestart en ik heb het gevoel dat deze stad heel veel te danken heeft aan Regout." Meijers vult aan: "Ik denk dat de halve stad hier heeft gewerkt."
Einde
In 2009 kwam er al een einde aan de productie van sanitair in Maastricht. Toen sloot de toenmalige eigenaar Sanitec de laatste keramische fabriek. Vanaf dat moment werden Sphinx-producten gemaakt op andere locaties in Europa. De naam Sphinx bleef destijds wel bestaan.