De merknaam Sphinx verdwijnt in 2020 voorgoed van toiletpotten en wasbakken. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen moederbedrijf Geberit.
Sphinx werd een aantal jaar geleden overgenomen door het Zwitsers bedrijf. Geberit wil nu het aantal merken terugbrengen.
Regout
Sphinx is een begrip in Maastricht en omgeving. Het bedrijf werd in 1834 opgericht door Petrus Regout en maakte onder andere glas, aardewerk en kristal. Later richtte Sphinx zich op de productie van tegels en sanitair. In de hoogtijdagen werkten duizenden mensen in de fabrieken.
Einde
In 2009 kwam er al een einde aan de productie van sanitair in Maastricht. Toen sloot de toenmalige eigenaar Sanitec de laatste keramische fabriek. Vanaf dat moment werden Sphinx-producten gemaakt op andere locaties in Europa. De naam Sphinx bleef wel bestaan.
Triest
Oud-medewerker Giel Haenen vindt het triest dat de merknaam nu verdwijnt. "Ze hadden Sphinx nooit moeten verkopen", zegt Haenen die van 1956 tot 1999 bij het bedrijf werkte. "Toen ik bij Ceramiek werkte, waren daar 4000 medewerkers. Maar toen maakten we alles, aardewerk èn porselein."
Niet kapot
Leo de Visser werkte van 1974 tot 2004 bij Sphinx. Dat de naam van het sanitair verdwijnt is volgens hem een groot verlies. "Maar het was te verwachten. Elk bedrijf gaat uiteindelijk kijken welke merken ze hebben en wat de toegevoegde waarde is", zegt de oud-bedrijfsleider. "Vroeger was Sphinx een sterk merk. Dat was niet kapot te krijgen. Dat dacht ik toen in ieder geval."
Neergang
Nadat Sphinx in 1999 door Sanitec werd overgenomen, ging het achteruit met het Maastrichtse bedrijf. De Finnen begon met een reorganisatie. Wel opende het in 2007 een hypermoderne fabriek voor sanitair in Maastricht. Maar die werd in 2009 alweer gesloten. "Die fabriek was te klein", zegt Giel Haenen. "Daar hadden we al voor gewaarschuwd. Maar ja…" Op dit moment is er alleen nog een showroom van Sphinx in Maastricht. De verkoop was al eerder verplaatst naar Nieuwegein.
Tegels
De tegels van het merk Sphinx blijven overigens wel bestaan. Het bedrijf Tegra brengt deze tegels op de markt. Dat bedrijf nam in de jaren '90 de tegeldivisie over van Sphinx.