Overslaan en naar de inhoud gaan

Merendeel arbeidsmigranten komt helemaal niet uit Polen

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 6:01

Het algemene beeld dat de arbeidsmigrant uit Polen komt klopt niet.

Ook werkt het grootste deel van de arbeidsmigranten niet in de land- en tuinbouw, maar verdienen ze hun geld in industrie, vervoer of handel.

Onderzoek van provincie
Dat staat in een onderzoek dat het economisch onderzoeksinstituut Etil en de Universiteit Maastricht op verzoek van de provincie hebben gemaakt.

Vooral Duitsers en Belgen
Van de Europese buitenlandse werknemers in Limburg komt 60 procent uit Duitsland en België. Binnen de groep migranten die resteert, is 55 procent van Poolse komaf. Een veel grotere groep dan vaak wordt gedacht, komt uit landen als Groot-Brittannië, Italië, Hongarije, Spanje, Frankrijk en Roemenië.

Kwart in kas of op land
Slechts ruim een kwart van de arbeidsmigranten werkt in de kas of op het land. Bijna evenveel mensen hebben een baan in de industrie. Ruim een vijfde kiest voor de logistiek. Met name in Zuid-Limburg werken de nodige migranten in de horeca en het onderwijs.

Venray en Venlo populair
Limburg telde in 2012 –, recentere gegevens ontbreken nog – een kleine 22.000 arbeidsmigranten uit andere landen dan België en Duitsland. De meeste van hen wonen in Venray (5650), Venlo (3630), Horst aan de Maas (1900), Roermond (1850) en Maastricht (1750).

Verdringen van Limburgse arbeiders
De onderzoekers hebben niet kunnen achterhalen in hoeverre migranten Limburgse werkzoekenden op de arbeidsmarkt verdringen. Don Thijssen, manager UWV, schat dat effect niet zo hoog in.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Met spoed gezocht: bedden voor arbeidsmigranten
Werkloosheid onder Limburgse vrouwen flink gestegen
Flexwerkers jaloers op collega’s met vaste baan
Steeds meer klachten over ontduiking minimumloon
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen