Overslaan en naar de inhoud gaan

Merendeel arbeidsmigranten komt helemaal niet uit Polen

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 6:01

Het algemene beeld dat de arbeidsmigrant uit Polen komt klopt niet.

Ook werkt het grootste deel van de arbeidsmigranten niet in de land- en tuinbouw, maar verdienen ze hun geld in industrie, vervoer of handel.

Onderzoek van provincie
Dat staat in een onderzoek dat het economisch onderzoeksinstituut Etil en de Universiteit Maastricht op verzoek van de provincie hebben gemaakt.

Vooral Duitsers en Belgen
Van de Europese buitenlandse werknemers in Limburg komt 60 procent uit Duitsland en België. Binnen de groep migranten die resteert, is 55 procent van Poolse komaf. Een veel grotere groep dan vaak wordt gedacht, komt uit landen als Groot-Brittannië, Italië, Hongarije, Spanje, Frankrijk en Roemenië.

Kwart in kas of op land
Slechts ruim een kwart van de arbeidsmigranten werkt in de kas of op het land. Bijna evenveel mensen hebben een baan in de industrie. Ruim een vijfde kiest voor de logistiek. Met name in Zuid-Limburg werken de nodige migranten in de horeca en het onderwijs.

Venray en Venlo populair
Limburg telde in 2012 –, recentere gegevens ontbreken nog – een kleine 22.000 arbeidsmigranten uit andere landen dan België en Duitsland. De meeste van hen wonen in Venray (5650), Venlo (3630), Horst aan de Maas (1900), Roermond (1850) en Maastricht (1750).

Verdringen van Limburgse arbeiders
De onderzoekers hebben niet kunnen achterhalen in hoeverre migranten Limburgse werkzoekenden op de arbeidsmarkt verdringen. Don Thijssen, manager UWV, schat dat effect niet zo hoog in.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Met spoed gezocht: bedden voor arbeidsmigranten
Werkloosheid onder Limburgse vrouwen flink gestegen
Flexwerkers jaloers op collega’s met vaste baan
Steeds meer klachten over ontduiking minimumloon
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen