Overslaan en naar de inhoud gaan

MER afgewezen: bouw Duitse windmolens Meinweg gaat door

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 11:28

De bouw van vier windmolens vlak over de Duitse grens bij Herkenbosch gaat gewoon door.

Het bestuur van de Duitse Kreis Viersen heeft het verzoek van de provincie Limburg afgewezen om eerst een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage (MER) uit te voeren.

Funest voor natuur
Het provinciebestuur legt zich bij de afwijzing neer omdat 'de gehanteerde argumenten valide en niet weerlegbaar zijn', zo schrijft gedeputeerde Andy Dritty aan het Limburgs Parlement. Dat nam begin oktober vorig jaar een motie van de PVV aan om bij de Kreis met alle middelen aan te dringen op een MER. Volgens de PVV zouden de windmolens in de Duitse gemeente Niederkr├╝chten funeste gevolgen hebben voor de flora en fauna in het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg. Ook zou de bouw mogelijk in strijd zijn met de stikstof-uitspraak van de Raad van State.

Lees ook: Inspraak voor Limburgse omwonenden Duits windmolenpark

Verwaarloosbaar
Het provinciebestuur diende daarop een bezwaarschrift en een schorsingsverzoek in bij de Kreis Viersen en verzocht om een MER, maar die wijst dat dus af. Volgens de Kreis is zo'n MER niet nodig omdat het effect van de bouw van de windmolens op de uitstoot van stikstof op de Meinweg verwaarloosbaar is. Daarvoor heeft het Duitse bestuur gekeken naar een vergelijkbaar windenergie-project. Ook voor de flora en fauna zou een MER niet aan de orde zijn. Daarnaast wijst de Kreis erop dat Duitsland een hogere stikstofdrempel hanteert dan Nederland en dat een vergunning enkel moet voldoen aan de Duitse wetgeving.

Afdoende gemotiveerd
Gedeputeerde Dritty concludeert dat met de onderbouwing van het afwijzende besluit de Kreis Viersen 'afdoende heeft gemotiveerd dat er redelijkerwijs geen negatieve grensoverschrijdende milieueffecten te verwachten zijn voor het Meinweggebied'. Drie weken geleden werd wel al bekend dat er een aanvullende mogelijkheid voor Limburgse omwonenden om alsnog in het Nederlands in te spreken over de bouw van de vier windmolens. In zijn mededeling aan het Limburgs Parlement noemt Dritty die toezegging van Duitse kant 'belangrijk om te constateren'.

Lees ook: Toch verzet provincie tegen Duitse windmolens

De betreffende stukken zullen in het gouvernement ter inzage worden gelegd. Ook zal via de website van de provincie gewezen worden op de mogelijkheid om in te spreken.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen