Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen van andere provincies verhuizen vaker naar Limburg

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 22:57

De huizenmarkt in Limburg stijgt aan populariteit bij mensen van boven de rivieren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). In 2015 ging tussen 2 en 2,4 procent van de verkochte huizen naar mensen vanuit buiten de provincie.

Stijging
In 2020 steeg dit percentage naar 2,8 procent in Noord-Limburg en 3,6 procent in Zuid-Limburg. Gemiddeld genomen betekent het dat in 2020 één op de dertig huizen wordt verkocht aan iemand van buiten onze provincie.

Woningen niet duurder
"Randstedelingen zien eindelijk hoe mooi Limburg eigenlijk is. Maar het is niet zo dat de woningen daardoor duurder worden. Er is ook vanuit de eigen regio steeds meer vraag. Er moeten veel meer huizen gebouwd worden om die prijs op een redelijk niveau terug te krijgen", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

In Limburg wonen
Kees en Hetty van der Teems is zo'n stel dat uit de Randstad naar Limburg is verhuisd. "Verhuizen naar Limburg is altijd onze droom geweest."

Vier jaar geleden streken ze neer in Herkenbosch. Kees (69) en Hetty (74) wonen in voormalig vakantiepark Reewoude. "Kees wilde altijd een huis waar hij omheen kon lopen. Nou, dat hebben we hier", vertelt Hetty.

Buschauffeur
De geboren en getogen Amsterdamse Hetty leerde haar man Kees kennen in Utrecht. Beiden werkten als chauffeur op de stadsbus. "Eenmaal met pensioen vertrekken naar Limburg. Dat was al jaren ons plan. En als je iets wil dan moet je het ook doen."

Video: L1

Limburgs kwartiertje
Kees is trots op zijn Utrechtse afkomst. Aan de wand hangt een afbeelding van de Domtoren. Het zal bij een herinnering blijven, want hij wil nooit meer terug. "We zijn hier gekomen voor de rust. En dat Limburgs kwartiertje, daar zijn we inmiddels aan gewend."

Biljartclub
Hetty: "Mijn broer, een ras-Amsterdammer, zou hier dood gaan in Herkenbosch. Ik bedoel maar. Het is niet voor iedereen, verhuizen van de Randstad naar Limburg."

Volgens Hetty is het een kwestie van aanpassen en integreren. "Je moet contacten willen maken. Daarom zijn we ook actief in het verenigingsleven. Zo zit Kees onder andere bij een biljartclub en ga ik altijd met een vast groepje wandelen."

Dialectcursus
Hetty spreekt een paar woorden dialect en wil het Roermonds graag machtig zijn. "Tegen vriendinnen zeg ik dat ze gewoon Limburgs tegen me moeten praten. Anders leer ik het nooit. Dat lukt even, maar ze schakelen toch snel over naar het Standaardnederlands. Toen we hier net woonden, ben ik meteen op zoek gegaan naar een dialectcursus Roermonds. Maar tot nu toe heb ik er nog geen kunnen vinden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen