Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen met ernstig overgewicht gevaccineerd

Geplaatst opzondag 21 februari 2021 - 10:54

Limburgers met ernstig overgewicht en enkele andere groepen kunnen zich sinds zaterdag laten vaccineren tegen corona. Zo ook bij een huisartsenpraktijk in Beringe.

Mensen met een BMI (Body Mass Index) hoger dan 40, mensen van 63 en 64 jaar oud en mensen met het syndroom van down (ouder dan 18) werden vandaag als eersten bij de huisarts gevaccineerd .

Huisartsenpraktijk Verstraten in Beringe ontving meer dan tachtig mensen voor de prik met het AstraZeneca vaccin. Dat vaccin is door de overheid toegewezen aan mensen tot 64 jaar. In sommige landen worden ook 65-jarigen met het vaccin ingeënt, maar in Nederland niet.

Overgewicht op ic's
Uit cijfers van de hartstichting blijkt dat zo'n 78 procent van de coronapatiënten op intensive care afdelingen (IC's) kampt met overgewicht, een BMI van 25 of meer. 34 procent van de coronapatiënten op de IC's heeft zelfs ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer). Dat aandeel is bovengemiddeld: zo'n 15 procent van de volwassen Nederlanders kampt met ernstig overgewicht.

Meld je als je tot de doelgroep behoort
Volgens huisarts Jolanda Verstraten staan niet alle mensen met overgewicht in de computer. Mensen met ernstig overgewicht vaak wel omdat zij ook andere klachten hebben door hun gewicht. "Zij hebben vaak hartklachten of suikerziekte. Jongere mensen met morbide obesitas (BMI meer dan 40) zijn vaak niet bekend bij de huisarts. Dan is het zaak om als huisarts na te denken: welke mensen ken ik die tot de doelgroep behoren. Ik doe ook een oproep aan jongeren zich te melden bij de huisarts als je tot de doelgroep behoort. Want je komt in aanmerking voor het vaccin".

Eerste gevaccineerd
Monique Bos uit Koningslust was vandaag de eerste Limburger met een BMI van boven de 40 die werd gevaccineerd. "Ik zit in de risicozone, dus ik ben blij dat ik het vaccin gekregen heb. Het geeft iets meer veiligheid voor mezelf. En natuurlijk voor mijn omgeving. Er valt een last van mijn schouders".

Afgelopen periode heeft zij als angstig ervaren. "Je ziet veel beelden om je heen in de media. Ik ben heel voorzichtig geweest afgelopen periode".

Tweede prik
Monique en de anderen die vandaag de prik hebben gehaald, zijn nog niet klaar. Zij moeten over elf weken terug voor een tweede prik. Volgens huisarts Verstraten is dat nodig om de maximale bescherming te krijgen. "Als wij na elf weken de tweede prik toedienen, dan is de beschermingsgraad het hoogst."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen