Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen langer in de wachtrij voor coronatest

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 19:34

Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus, moeten steeds langer wachten voordat ze aan de beurt zijn.

Dat bevestigen de twee Limburgse GGD-regio's woensdag.

Zowel aan de voor- als achterzijde van de teststraten voor het coronavirus lopen de wachttijden deze week op. Aan de voorkant staan mensen lang in de wachtrij. Aan de achterkant loopt het aanleveren van de testresultaten vertraging op.

Testcapaciteit
De GGD Noord-Limburg heeft een testlocatie in Venlo. "De wachttijden variëren dagelijks. Maar door de toenemende drukte moeten mensen nu langer wachten dan 24 uur", laat een woordvoerder van de GGD weten. Dat ligt volgens haar aan de landelijke laboratoriumcapaciteit. Die heeft haar maximum bereikt waardoor de regionale GGD de gevolgen ondervindt.

"We maken nog niet gebruik van de maximale testcapaciteit. Onze testlocatie heeft momenteel twee teststraten. Door de grootte en indeling van het pand kan snel opgeschaald worden."

48 uur
De GGD Zuid-Limburg telt drie testlocaties in Urmond, Maastricht en Landgraaf. Maar mensen wachten nu doorgaans langer dan 48 uur voordat ze er terechtkunnen. Volgens GGD-woordvoerder Christian Hoebe zou ook de GGD Zuid-Limburg meer kunnen testen. Er is voldoende personeel en het aantal testlocaties wordt komende twee weken uitgebreid."

Klachten
Vorige week werd al bekend dat het verwerken van de testen, vertraging oploopt. Het duurt momenteel langer dan 48 uur voordat mensen hun testresultaat ontvangen. Reden voor de GGD om een oproep te doen aan mensen om zich alleen te laten testen wanneer ze gezondheidsklachten hebben.

Voor veel mensen met een urgent beroep, zoals leerkrachten, is de lange wachttijd een reden om uit te wijken naar commerciële bureaus die de uitslagen sneller kunnen leveren.

Beroepsgroepen
De Limburgse GGD-regio's hopen dat er landelijk meer capaciteit komt om de testen te verwerken. "Dan zouden we bepaalde beroepsgroepen voorrang kunnen geven", aldus de woordvoerder van de GGD Noord-Limburg. Ook de collega's in het zuiden van de provincie hopen dat er snel verbetering optreedt. "Wij proberen zorgmedewerkers zoveel mogelijk met voorrang te testen. Over andere beroepen zijn landelijk nog geen afspraken gemaakt", aldus Hoebe.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen