Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus, moeten steeds langer wachten voordat ze aan de beurt zijn.
Dat bevestigen de twee Limburgse GGD-regio's woensdag.
Zowel aan de voor- als achterzijde van de teststraten voor het coronavirus lopen de wachttijden deze week op. Aan de voorkant staan mensen lang in de wachtrij. Aan de achterkant loopt het aanleveren van de testresultaten vertraging op.
Testcapaciteit
De GGD Noord-Limburg heeft een testlocatie in Venlo. "De wachttijden variëren dagelijks. Maar door de toenemende drukte moeten mensen nu langer wachten dan 24 uur", laat een woordvoerder van de GGD weten. Dat ligt volgens haar aan de landelijke laboratoriumcapaciteit. Die heeft haar maximum bereikt waardoor de regionale GGD de gevolgen ondervindt.
"We maken nog niet gebruik van de maximale testcapaciteit. Onze testlocatie heeft momenteel twee teststraten. Door de grootte en indeling van het pand kan snel opgeschaald worden."
48 uur
De GGD Zuid-Limburg telt drie testlocaties in Urmond, Maastricht en Landgraaf. Maar mensen wachten nu doorgaans langer dan 48 uur voordat ze er terechtkunnen. Volgens GGD-woordvoerder Christian Hoebe zou ook de GGD Zuid-Limburg meer kunnen testen. Er is voldoende personeel en het aantal testlocaties wordt komende twee weken uitgebreid."
Klachten
Vorige week werd al bekend dat het verwerken van de testen, vertraging oploopt. Het duurt momenteel langer dan 48 uur voordat mensen hun testresultaat ontvangen. Reden voor de GGD om een oproep te doen aan mensen om zich alleen te laten testen wanneer ze gezondheidsklachten hebben.
Voor veel mensen met een urgent beroep, zoals leerkrachten, is de lange wachttijd een reden om uit te wijken naar commerciële bureaus die de uitslagen sneller kunnen leveren.
Beroepsgroepen
De Limburgse GGD-regio's hopen dat er landelijk meer capaciteit komt om de testen te verwerken. "Dan zouden we bepaalde beroepsgroepen voorrang kunnen geven", aldus de woordvoerder van de GGD Noord-Limburg. Ook de collega's in het zuiden van de provincie hopen dat er snel verbetering optreedt. "Wij proberen zorgmedewerkers zoveel mogelijk met voorrang te testen. Over andere beroepen zijn landelijk nog geen afspraken gemaakt", aldus Hoebe.