Overslaan en naar de inhoud gaan

Menner Van Eijk twee medailles én persoonlijk record rijker

Geplaatst opmaandag 16 september 2019 - 21:36

Het WK mennen voor tweespanrijders is een succesvol toernooi gebleken voor Stan van Eijk. De Schinveldenaar greep in het Duitse Drebkau een zilveren én een bronzen medaille.

Het zilver veroverde Van Eijk met de Nederlandse equipe in de landenwedstrijd, terwijl hij individueel beslag legde op het brons.

Excelleren
De menners gingen op drie onderdelen de strijd aan: dressuur, vaardigheid en marathon. Het totaalklassement bepaalt vervolgens wie met de medailles aan de haal gaat. En waar de dressuurproef op voorhand voor Van Eijk het zorgenkindje was, excelleerde hij - met een van een collega geleend paard - op het WK op dat onderdeel.

Persoonlijk record
"Nationaal was mijn persoonlijk record 49 strafpunten, maar internationaal had ik nog nooit minder dan 50 strafpunten gereden", aldus Van Eijk over de dressuur. "En je weet dat de jury op een WK een stukje strenger is. En dan rijden wij dit weekend 49 strafpunten; een persoonlijk record op internationaal niveau, dus." Daarmee was er al de nodige feestvreugde in het kamp-Van Eijk, op moment dat de vaardigheidsproef en marathonproef nog moesten volgen.

Lees ook: Menner Van Eijk op WK: 'Medaillekansen zijn er altijd'

Brons en zilver
Op de marathon werd Van Eijk derde, waarna hij zich bij de vaardigheidsproef - ondanks strafseconden - verzekerde van een individuele bronzen medaille. De Hongaar Martin Hölle greep het goud, vóór de Duitser Sandro Koalick. In de landenwedstrijd werd Van Eijk samen met Antonie ter Harmsel en Geert Dijkhof namens Nederland tweede achter Hongarije.

'Budget tussen de tien en twintig keer hoger'
Van Eijk is er heel blij mee, zeker gezien de financiële slagkracht van de concurrentie. "Ik denk dat hun budgetten tussen de tien en twintig keer hoger zijn dan dat van ons per jaar", zegt de menner, die het naar eigen zeggen dat ook van het 'ontwikkelen' van de paarden moet hebben. "Je moet kwalitatief sterke paarden en de juiste koets hebben, maar het gaat ook om talent, training en tijd. We hebben wel minder budget, maar dan kun je nog steeds van een minder goed paard een beter paard maken. Het is niet de makkelijkste weg, maar het werkt dus wel, haha."

'Normale' leven
Of er in Schinveld een huldiging volgt, weet Van Eijk niet. "Daar ben ik ook niet mee bezig geweest. We zijn net thuis, we hebben met het hele team dat mee naar Duitsland is geweest, gegeten en ik ga vroeg naar bed. Morgen ga ik opruimen en woensdag begint het 'normale' leven weer." Van Eijk geeft in het dagelijks leven menlessen, traint paarden en is in de weer met huifkarren.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen