Overslaan en naar de inhoud gaan

Menner Van Eijk op WK: 'Medaillekansen zijn er altijd'

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 20:02

Voor menner Stan van Eijk is de belangrijkste week van het jaar aangebroken. Hij hoopt in het Duitse Drebkau op het WK voor tweespanrijders een gooi naar de medailles te kunnen doen.

De uit Schinveld afkomstige Van Eijk weet echter dat in dat geval alles zal moeten kloppen. "Ik kan de beste wedstrijd van mijn leven rijden, maar als de paarden zich niet helemaal lekker voelen of topfit zijn, dan geeft dat problemen waardoor ik toch niet het hoogst haalbare eruit kan halen. De beste menners van de wereld rijden mee", zegt hij tegen L1.

'Er mag niks fout gaan'
In augustus kroonde Van Eijk zich in Hulsberg tot Nederlands kampioen bij de tweespannen. Dat schept verwachtingen, maar de rijder blijft er zelf nuchter onder. "Ik zit niet zo in het spelletje dat ik ga zeggen: ik ga nu medaillekansen hebben. We zijn Nederlands kampioen geworden, staan derde op de wereldranglijst, dus kansen zijn er altijd. Als het goed uitvalt, zijn er kansen, ja. Maar er mag niks fout gaan. Ik ben afhankelijk van mijn team, van de paarden, en ik mag zelf niet de fout in gaan."

Lees ook: Nationale titels voor Stan van Eijk en Eline Houterman

Stabiel paard
De menners strijden op drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en marathon. De winnaar van het totaalklassement over die drie disciplines mag zich wereldkampioen noemen. Dressuur is voor Van Eijk, naar eigen zeggen, het minste onderdeel. "Daarom heb ik nu een paard geleend van een collega. Het paard waarmee ik op het NK de dressuur reed, had heel veel kwaliteiten, maar was niet stabiel genoeg. Dus het was óf heel goed, óf heel slecht. Nu heb ik een paard wat superstabiel is in de dressuur, en wat ik zou kunnen inzetten bij de vaardigheid en marathon wanneer een van mijn eigen paarden uitvalt."

Spanning en stress
Van Eijk heeft drie paarden meegenomen naar Duitsland. Tijdens het toernooi mag hij één keer een paard wisselen. Het gedrag van de dieren wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Bij ons in de sport is het ook heel belangrijk – voor onszelf en buitenaf – dat het ook voor de dieren prettig is hun werk te doen. Het moet dus ook uitzien alsof de paarden het fijn vinden. Ik had een paard dat heel veel spanning en stress uitstraalde. Dat wordt afgestraft." Van Eijk's nieuwe paard straalt volgens de menner veel meer ontspanning uit.

Beslissing
Woensdag worden de paarden door de organisatie onderworpen aan een medische keuring. Vervolgens moet Van Eijk - afhankelijk van de loting - donderdag of vrijdag aan de bak op het onderdeel dressuur, waarna zaterdag de marathon volgt en zondag de vaardigheidsproef voor de beslissing zal zorgen. Naast Van Eijk staat ook menner Carlo Vermeulen uit Griendtsveen aan de start.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen