Overslaan en naar de inhoud gaan

Menner Van Eijk op WK: 'Medaillekansen zijn er altijd'

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 20:02

Voor menner Stan van Eijk is de belangrijkste week van het jaar aangebroken. Hij hoopt in het Duitse Drebkau op het WK voor tweespanrijders een gooi naar de medailles te kunnen doen.

De uit Schinveld afkomstige Van Eijk weet echter dat in dat geval alles zal moeten kloppen. "Ik kan de beste wedstrijd van mijn leven rijden, maar als de paarden zich niet helemaal lekker voelen of topfit zijn, dan geeft dat problemen waardoor ik toch niet het hoogst haalbare eruit kan halen. De beste menners van de wereld rijden mee", zegt hij tegen L1.

'Er mag niks fout gaan'
In augustus kroonde Van Eijk zich in Hulsberg tot Nederlands kampioen bij de tweespannen. Dat schept verwachtingen, maar de rijder blijft er zelf nuchter onder. "Ik zit niet zo in het spelletje dat ik ga zeggen: ik ga nu medaillekansen hebben. We zijn Nederlands kampioen geworden, staan derde op de wereldranglijst, dus kansen zijn er altijd. Als het goed uitvalt, zijn er kansen, ja. Maar er mag niks fout gaan. Ik ben afhankelijk van mijn team, van de paarden, en ik mag zelf niet de fout in gaan."

Lees ook: Nationale titels voor Stan van Eijk en Eline Houterman

Stabiel paard
De menners strijden op drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en marathon. De winnaar van het totaalklassement over die drie disciplines mag zich wereldkampioen noemen. Dressuur is voor Van Eijk, naar eigen zeggen, het minste onderdeel. "Daarom heb ik nu een paard geleend van een collega. Het paard waarmee ik op het NK de dressuur reed, had heel veel kwaliteiten, maar was niet stabiel genoeg. Dus het was óf heel goed, óf heel slecht. Nu heb ik een paard wat superstabiel is in de dressuur, en wat ik zou kunnen inzetten bij de vaardigheid en marathon wanneer een van mijn eigen paarden uitvalt."

Spanning en stress
Van Eijk heeft drie paarden meegenomen naar Duitsland. Tijdens het toernooi mag hij één keer een paard wisselen. Het gedrag van de dieren wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Bij ons in de sport is het ook heel belangrijk – voor onszelf en buitenaf – dat het ook voor de dieren prettig is hun werk te doen. Het moet dus ook uitzien alsof de paarden het fijn vinden. Ik had een paard dat heel veel spanning en stress uitstraalde. Dat wordt afgestraft." Van Eijk's nieuwe paard straalt volgens de menner veel meer ontspanning uit.

Beslissing
Woensdag worden de paarden door de organisatie onderworpen aan een medische keuring. Vervolgens moet Van Eijk - afhankelijk van de loting - donderdag of vrijdag aan de bak op het onderdeel dressuur, waarna zaterdag de marathon volgt en zondag de vaardigheidsproef voor de beslissing zal zorgen. Naast Van Eijk staat ook menner Carlo Vermeulen uit Griendtsveen aan de start.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen