Overslaan en naar de inhoud gaan

Meningokokken epidemie leidt tot nieuwe vaccinatie

Geplaatst opmaandag 10 september 2018 - 16:50

Vanaf komend weekend krijgen jongeren in Limburg die dit jaar 14 jaar worden een uitnodiging voor een prik tegen de meningokokkenziekte. Ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is begonnen met een campagne voor inentingen tegen deze ziekte.

Epidemie
De aanleiding van de vaccinatie is de toename van de agressieve en dodelijke variant W van deze ziekte. Dit type kan tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging leiden. Volgens Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit van Maastricht, is er een ware epidemie aan de gang. Dit type is in tegenstelling tot andere ook gevaarlijk voor jongeren. Zij zijn ook het vaakst drager en daarom ook de belangrijkste groep voor de nieuwe inenting.

Extra vaccinatie
Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Draagvlak
De laatste tijd bestaan er bij ouders veel twijfels over vaccineren. Vooral in Zuid-Limburg nam de afgelopen periode het draagvlak voor vaccineren af. Toch verwacht de hoogleraar dat veel ouders hun kind zullen optrommelen voor de mengingokokkeninenting. "Het is een dodelijke ziekte en mensen merken om zich heen dat meer mensen ziek worden", aldus Hoebe.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen