Overslaan en naar de inhoud gaan

Meningokok-bacterie rukt op: drie doden in Limburg

Geplaatst opwoensdag 30 mei 2018 - 12:33

In Limburg zijn dit jaar al drie mensen overleden als gevolg van een nieuwe, nog zeldzame meningokok. Dat zegt GGD-arts infectieziektebestrijding Volker Hackert.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid, het RIVM, maakte bekend dat er sinds oktober 2015 al 28 mensen zijn overleden. Elf daarvan vielen dit jaar.

Landelijke trend
Limburg wijkt niet af van de landelijke trend, zo constateert de
GGD die alle meldingen over meningokok-bacterieën binnen krijgt van ziekenhuizen en huisartsen. Opvallend is dat er van de vijf mensen die besmet werden, drie dat niet overleefden.

Nekkramp
Normaal gesproken hebben mensen die besmet zijn met een meningokok bacterie last van nekkramp als gevolg van een hersenvliesontsteking. Bij dit nieuwe type zijn er aanvankelijk maag- en darmklachten maar worden mensen binnen korte tijd ernstig ziek.

Vaccin
Omdat de besmetting sneller oprukt en ook zoveel dodelijke slachtoffers maakt, worden jongeren rond
de 14 jaar in oktober tegen dit nieuwe type meningokok ingeënt. Baby's en peuters krijgen inmiddels al een vaccin dat ook tegen dit nieuwe type beschermt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen