Overslaan en naar de inhoud gaan

Meningokok-bacterie rukt op: drie doden in Limburg

Geplaatst opwoensdag 30 mei 2018 - 12:33

In Limburg zijn dit jaar al drie mensen overleden als gevolg van een nieuwe, nog zeldzame meningokok. Dat zegt GGD-arts infectieziektebestrijding Volker Hackert.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid, het RIVM, maakte bekend dat er sinds oktober 2015 al 28 mensen zijn overleden. Elf daarvan vielen dit jaar.

Landelijke trend
Limburg wijkt niet af van de landelijke trend, zo constateert de
GGD die alle meldingen over meningokok-bacterie├źn binnen krijgt van ziekenhuizen en huisartsen. Opvallend is dat er van de vijf mensen die besmet werden, drie dat niet overleefden.

Nekkramp
Normaal gesproken hebben mensen die besmet zijn met een meningokok bacterie last van nekkramp als gevolg van een hersenvliesontsteking. Bij dit nieuwe type zijn er aanvankelijk maag- en darmklachten maar worden mensen binnen korte tijd ernstig ziek.

Vaccin
Omdat de besmetting sneller oprukt en ook zoveel dodelijke slachtoffers maakt, worden jongeren rond
de 14 jaar in oktober tegen dit nieuwe type meningokok inge├źnt. Baby's en peuters krijgen inmiddels al een vaccin dat ook tegen dit nieuwe type beschermt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen