Overslaan en naar de inhoud gaan

Meningokok-bacterie rukt op: drie doden in Limburg

Geplaatst opwoensdag 30 mei 2018 - 12:33

In Limburg zijn dit jaar al drie mensen overleden als gevolg van een nieuwe, nog zeldzame meningokok. Dat zegt GGD-arts infectieziektebestrijding Volker Hackert.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid, het RIVM, maakte bekend dat er sinds oktober 2015 al 28 mensen zijn overleden. Elf daarvan vielen dit jaar.

Landelijke trend
Limburg wijkt niet af van de landelijke trend, zo constateert de
GGD die alle meldingen over meningokok-bacterieën binnen krijgt van ziekenhuizen en huisartsen. Opvallend is dat er van de vijf mensen die besmet werden, drie dat niet overleefden.

Nekkramp
Normaal gesproken hebben mensen die besmet zijn met een meningokok bacterie last van nekkramp als gevolg van een hersenvliesontsteking. Bij dit nieuwe type zijn er aanvankelijk maag- en darmklachten maar worden mensen binnen korte tijd ernstig ziek.

Vaccin
Omdat de besmetting sneller oprukt en ook zoveel dodelijke slachtoffers maakt, worden jongeren rond
de 14 jaar in oktober tegen dit nieuwe type meningokok ingeënt. Baby's en peuters krijgen inmiddels al een vaccin dat ook tegen dit nieuwe type beschermt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen