Overslaan en naar de inhoud gaan

Meningen verdeeld over aanlijnplicht katten

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 21:44

Moeten katten worden aangelijnd of kan het geen (katten)kwaad als de beestjes gewoon door de natuur lopen?

De meningen daarover zijn verdeeld.

Zwerfkatten
Volgens de Europese regels voor natuurbescherming zouden katten niet vrij mogen rondlopen en zou hun baasje ze moeten aanlijnen. Maar dat doet bijna niemand. En bovendien, wat moet je dan met de duizenden zwerfkatten doen die sowieso vrij rondlopen?

Weinig zin
Volgens Hettie Meertens, ecoloog bij de Stichting Ark Natuurontwikkeling, heeft aanlijnen weinig zin. "Het probleem zijn de huiskatten die verwilderen en zicht voortplanten in de natuur. Die eten vaak zeldzame dieren op en brengen schade aan de natuur. We weten niet eens hoeveel van die zwerfkatten er in Nederland zijn, maar er worden wel eens aantallen van 150-duizend genoemd", zegt Meertens, die een belletje voor de kat een betere oplossing vindt. "Dan vindt je hem eerder terug en zijn ook andere dieren gewaarschuwd. Maar aanlijnen heeft weinig zin."

Video: L1

Onderzoek
Er wordt in Limburg momenteel wel onderzoek gedaan naar de gevolgen van de vele katten in de natuur. De Faunabeheereenheid Limburg schrijft op haar website dat er wordt gekeken of en welke schade zwerfkatten in de natuur aanrichten. Ook het aantal katten wordt in kaart gebracht, waarna een plan wordt gemaakt. Het zomaar afschieten van de katten is daarbij niet aan de orde. "Wettelijk toegestane mogelijkheden zijn voorlichting aan kattenbezitters, advies tot registratie van katten met een chip, maar ook het weren en verjagen van de katten en zo mogelijk steriliseren. Ook het doden van probleem veroorzakende dieren is een optie", zo schrijft de Faunabeheereenheid. Maar of dat laatste ook gaat gebeuren ligt dus aan de omvang van het probleem.

Wilde kat
Naast de vele zwerfkatten rukt ook de wilde kat op in met name Zuid-Limburg. Toch vormt die een veel minder groot probleem, simpelweg omdat ze maar in kleine aantallen voorkomen. "Dan hebben we het over tientallen exemplaren, die gewoon bij het ecologische systeem horen en relatief weinig schade veroorzaken", zegt ecoloog Hettie Meertens. De wilde kat heeft zich vanuit de Eiffel en de Ardennen in Limburg gevestigd.

Aan de lijn
Maar wat moeten de duizenden kattenbezitters nu doen om de natuur een beetje te sparen? Maria Hendriksma uit Heibloem is daar vrij duidelijk in, het aanlijnen verplichten. Dat doet ze zelf ook bij haar kat Choco, een getraumatiseerde zwerfkat die ze vijf jaar geleden opving en ging verzorgen. "Ze is gewend geraakt aan het aanlijnen en ik weet zeker dat je dat elke kat kunt aanleren. De kat is veilig, het verkeer is veilig en ze eten niet onnodig vogels en andere diersoorten op. Alleen is het nog een beetje ongewoon, maar waarom kunnen we niet naast de hond ook gewoon de kat uitlaten?."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten