Overslaan en naar de inhoud gaan

Memo Omtzigt slaat ook bij CDA-Limburg in als een bom

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 20:07

Het CDA-Limburg is geschokt over de vertrouwelijke memo van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die donderdagavond uitlekte via De Limburger.

"Het is schokkend als we op die manier binnen de partij met elkaar omgaan en dergelijke woorden gebruiken", zegt voorzitter Harold Schroeder van het CDA-Limburg. "Pieter heeft wel vaker geroepen dat er een fluistercampagne tegen hem gaande was en dat wordt op deze manier wel heel erg tastbaar, en dat doet me veel verdriet."

Teringhond
Psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel. Dat zijn enkele kwalificaties die het kritische Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over zichzelf teruglas in onderlinge communicatie tussen fractieleden en medewerkers van zijn partij, het CDA. Op posters van Omtzigt zouden tijdens een CDA-bijeenkomst Hitlersnorren getekend zijn en daarna zouden de posters verbrand zijn.

Commissie-Spies
Een anonieme fractiemedewerker heeft verklaard dat mensen die tijdens de verkiezing om het lijsttrekkerschap van het CDA op Omtzigt hadden gestemd, vervelende reacties kregen. "Fractiemedewerkers en leden hebben Pieter Omtzigt de volgende termen genoemd: psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel. Hij werd omschreven als een man waarmee je niet kan samenwerken, hij zou dringend hulp nodig hebben en bewust de campagne hebben gesaboteerd."

Omtzigt stelde de vertrouwelijke memo op voor de commissie-Spies, die het verlies van het CDA in de verkiezingen onderzoekt.

Diepe schaamte
Voorzitter Harold Schroeder zegt zelf niks te hebben meegekregen van dergelijke uitlatingen over Omtzigt. "Overal waar ik kom wordt over Omtzigt gesproken als gewaardeerd Kamerlid. Als dat niet zo was geweest, zou ik daar zeker op gereageerd hebben. We zitten nu in Limburg in een politieke crisis en dan heb je ook wel eens een oordeel over mensen. Maar als mensen uit mijn partij zoiets zouden roepen over iemand uit een andere partij, zou ik daar ook op reageren. Ik vind dat we ons als CDA diep moeten schamen als mensen dit soort bewoordingen gebruiken."

Schroeder voelt zich niet geroepen richting Omtzigt te reageren op het uitgelekte nieuws. "Ik ga niet rechtstreeks iets doen richting Omtzigt, want hij zit ziek thuis. We hebben de afspraak dat alle contacten via de adviseur of de fractievoorzitter lopen. Ik voel me ook niet aangesproken om te reageren, omdat ik hier in Limburg niet anders dan lovend over hem heb horen spreken. Ik ga ervan uit dat het landelijk bestuur op dit moment al contact heeft met Pieter."

Lek
De voorzitter van het CDA-Limburg heeft geen idee wie de memo naar De Limburger gelekt heeft. "Ik ga ervan uit dat meer mensen dit stuk wel zullen hebben. Ik denk niet dat er vanuit de commissie-Spies gelekt is. Ik ga ervan uit - al is het om mee te lezen - dat iemand die het stuk gelezen heeft, dit naar buiten heeft gebracht. En diegene moet zichzelf dan ook maar eens diep in de ogen kijken."

Meeste onthullingen al bekend
Behalve de hatelijke kwalificaties over Omtzigt bevat de memo volgens Schroeder weinig informatie die nog niet bekend was. "Dus daar ben ik niet zo heel erg van geschrokken. Het meeste heeft al in de pers gestaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen