Overslaan en naar de inhoud gaan

Meldpunt voor kleinere gevallen van mijnschade

Geplaatst opvrijdag 9 februari 2018 - 14:36

Er komt een meldpunt voor kleinere schadegevallen door de mijnbouw.

Gedeputeerde Daan Prevoo wil dat meldpunt inrichten voor schade die niet ernstig genoeg is voor een beroep op het Calamiteitenfonds Mijnwaterschade Limburg. Daarmee krijgt de provincie volgens Prevoo een veel beter beeld van de problemen.

Uiteindelijk wil de gedeputeerde met de lijst naar het kabinet. Hij schat dat het om enkele honderden schadegevallen gaat.

Verjaringstermijn
De SP gaat volgende week donderdag pleiten voor een fonds voor mijnschade. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman doet dat tijdens een vergadering van een Kamercommissie over mijnbouw.

Beckerman vindt dat de gedupeerden nu geholpen moeten worden. 'Laat mensen niet langer vechten', schrijft zij in een tweet. Daarom wil zij ook dat de verjaringstermijn wordt afgeschaft.

Knoop doorhakken
Nu houdt het ministerie van Economische Zaken vast aan 1974, het jaar dat de laatste mijn werd gesloten. De provincie en betrokken gemeenten willen dat de verjaring in 1994 ingaat, omdat toen de laatste mijnwaterpompen zijn stopgezet.

In een proefproces moet de rechter zich daarover uitspreken, maar de SP vindt dus dat de politiek zelf de knoop moet doorhakken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen