Overslaan en naar de inhoud gaan

Meldpunt kankerverwekkend chroom-6: 900 registraties

Geplaatst opzaterdag 1 november 2014 - 12:13

Ongeveer 900 (oud-)defensiemedewerkers hebben zich laten registreren bij het speciale meldpunt voor mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met het kankerverwekkende chroom6.

Dat meldt minister Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer.

Materieeldepots
Een groot deel van de mensen die zich heeft gemeld, werkte vroeger bij een van de voormalige POMS-materieeldepots, waarvan er een in Eygelshoven en een in Brunssum lag. Daar werd Amerikaans oorlogsmaterieel onderhouden. Op de legersites werd onder meer gewerkt met CARC-verf, waar de kankerverwekkende stof chroom6 in zit.

Klachten
Het ministerie publiceerde deze week meer dan vijfhonderd documenten waaruit blijkt dat Defensie al vanaf eind jaren '80 klachten ontving van medewerkers over de werkomstandigheden op de POMS-sites. Het betrof onder meer klachten over de luchtventilatie in de ruimtes waar met de CARC-verf werd gewerkt.

Debat
Aanstaande maandag en dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het onderzoek dat minister Hennis-Plasschaert heeft ingesteld naar de kwestie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en gaat naar alle waarschijnlijkheid langer dan een jaar duren.

Lees ook:
- Medewerkers POMS klaagden al in 1989 over gezondheid
- Leider taskforce chroom-6 ligt onder vuur

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Chroom-6 gevonden op voormalige defensiedepots
Oud-medewerkers POMS spannen zaak aan tegen Defensie
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen