Overslaan en naar de inhoud gaan

Meijelse huisarts blijft strijdbaar voor coronamedicijn

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2020 - 17:29

De Meijelse huisarts Rob Elens blijft vechten voor zijn aanpak van het door het coronavirus veroorzaakte Covid-19.

Dat zegt Elens in een interview met L1.

Experiment
Elens schreef aan 10 van zijn patiënten een combinatie van medicijnen voor, inclusief het door de Amerikaanse president Donald Trump aangeprezen malariamiddel hydroxychloroquine. Alle patiënten van Elens herstelden, meldt de arts. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg keurde de behandeling af en maakte er een einde aan. Elens wil nu desnoods via de rechter afdwingen dat hij zijn experimentele behandeling mag hervatten.

Lees ook: Inspectie: 'Meijelse huisarts moet stoppen met experiment'

Video: L1

Strijdbaar
Elens heeft sinds het naar buiten brengen van de behandeling, begin april, inmiddels landelijke bekendheid. Hij mocht aanschuiven bij talkshows en landelijke dagbladen schreven er artikelen over. Het leverde de afgelopen weken allerlei reacties op, zowel positief als negatief. Tientallen artsen steunen hem inmiddels, maar er zijn ook mensen die hem 'kwakzalver' noemen en hem voor de tuchtraad willen slepen. "Ik zet mijn strijd voort, want dit is het beste medicijn tot nu toe. Honderd procent garantie geeft het niet, maar de landen die dit wel voorschrijven, hebben relatief gezien veel minder coronadoden dan bijvoorbeeld Nederland", beweert de Meijelse huisarts.

Trump
Bovendien kreeg hij gisteren steun uit onverwachte hoek. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij elke dag een pilletje hydroxychloroquine, een middel tegen malaria, neemt in combinatie met zink. En dat is precies het recept wat ook Elens voorschreef aan zijn patiënten en wat tot alle ophef leidde. "Daar voel ik me wel door gesteund, al heeft hij natuurlijk ook veel onzin over corona geroepen. Dus daardoor kan de wereld dit weer in twijfel trekken."

Negatief advies
Inmiddels heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) als reactie op de uitspraken van Trump geadviseerd het malariamedicijn niet zomaar te gebruiken. Het effect ervan is nog niet bewezen en er kunnen bijwerkingen optreden, zo vindt het College. "Toediening kan alleen via een onderzoek en met een duidelijk protocol," schrijft het College.

Hartritmestoornissen
Het Europees medicijnagentschap EMA en CBG waarschuwen dat hydrochloroquine hartritmestoornissen kan veroorzaken bij coronapatiënten, en dat daardoor ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Geduld
Toch blijft huisarts Elens erin geloven en wil hij met een petitie bereiken dat het ministerie het medicijn vrijgeeft. "Ik zal mijn strijd eerder niet staken. Ik doe gewoon mijn werk en ik ben ervan overtuigd dat dit werkt. Bijwerkingen zijn er niet en het kost bijna niets. En misschien is dat wel het probleem, want de industrie heeft natuurlijk heel veel macht, maar ik weet niet wat er precies achter zit om dit toch te verbieden. Ik ben gewoon een dorpsdokter die het goed wil doen voor de mensen," legt de huisarts uit.

Rechter
Hij heeft een verzoek gedaan om de richtlijnen te veranderen, maar daar wil het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) niet aan toegeven. Een andere mogelijkheid is juridische stappen. "Er zijn landen waar de rechter dit middel heeft goedgekeurd, dus waarom hier niet. Door dit te verbieden stop je dus een goede behandeling. Het is dus de schuld van de inspectie en de instanties dat mensen doodgaan. Ervan uitgaande dat het middel werkt en ik denk dat dat zo is."

Oesters
En zolang er geen groen licht komt heeft Elens nog wel een andere tip. Oesters eten en Bitter Lemon drinken. "In oesters zit namelijk veel zink en in Bitter Lemon zit een stofje dat ongeveer dezelfde werking heeft als hydroxychloroquine. Maar dan zou je wel dagelijks grote hoeveelheden moeten nemen en de vraag is natuurlijk of dat wel gezond is."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen