Overslaan en naar de inhoud gaan

Meijelse huisarts blijft strijdbaar voor coronamedicijn

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2020 - 17:29

De Meijelse huisarts Rob Elens blijft vechten voor zijn aanpak van het door het coronavirus veroorzaakte Covid-19.

Dat zegt Elens in een interview met L1.

Experiment
Elens schreef aan 10 van zijn patiënten een combinatie van medicijnen voor, inclusief het door de Amerikaanse president Donald Trump aangeprezen malariamiddel hydroxychloroquine. Alle patiënten van Elens herstelden, meldt de arts. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg keurde de behandeling af en maakte er een einde aan. Elens wil nu desnoods via de rechter afdwingen dat hij zijn experimentele behandeling mag hervatten.

Lees ook: Inspectie: 'Meijelse huisarts moet stoppen met experiment'

Video: L1

Strijdbaar
Elens heeft sinds het naar buiten brengen van de behandeling, begin april, inmiddels landelijke bekendheid. Hij mocht aanschuiven bij talkshows en landelijke dagbladen schreven er artikelen over. Het leverde de afgelopen weken allerlei reacties op, zowel positief als negatief. Tientallen artsen steunen hem inmiddels, maar er zijn ook mensen die hem 'kwakzalver' noemen en hem voor de tuchtraad willen slepen. "Ik zet mijn strijd voort, want dit is het beste medicijn tot nu toe. Honderd procent garantie geeft het niet, maar de landen die dit wel voorschrijven, hebben relatief gezien veel minder coronadoden dan bijvoorbeeld Nederland", beweert de Meijelse huisarts.

Trump
Bovendien kreeg hij gisteren steun uit onverwachte hoek. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij elke dag een pilletje hydroxychloroquine, een middel tegen malaria, neemt in combinatie met zink. En dat is precies het recept wat ook Elens voorschreef aan zijn patiënten en wat tot alle ophef leidde. "Daar voel ik me wel door gesteund, al heeft hij natuurlijk ook veel onzin over corona geroepen. Dus daardoor kan de wereld dit weer in twijfel trekken."

Negatief advies
Inmiddels heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) als reactie op de uitspraken van Trump geadviseerd het malariamedicijn niet zomaar te gebruiken. Het effect ervan is nog niet bewezen en er kunnen bijwerkingen optreden, zo vindt het College. "Toediening kan alleen via een onderzoek en met een duidelijk protocol," schrijft het College.

Hartritmestoornissen
Het Europees medicijnagentschap EMA en CBG waarschuwen dat hydrochloroquine hartritmestoornissen kan veroorzaken bij coronapatiënten, en dat daardoor ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Geduld
Toch blijft huisarts Elens erin geloven en wil hij met een petitie bereiken dat het ministerie het medicijn vrijgeeft. "Ik zal mijn strijd eerder niet staken. Ik doe gewoon mijn werk en ik ben ervan overtuigd dat dit werkt. Bijwerkingen zijn er niet en het kost bijna niets. En misschien is dat wel het probleem, want de industrie heeft natuurlijk heel veel macht, maar ik weet niet wat er precies achter zit om dit toch te verbieden. Ik ben gewoon een dorpsdokter die het goed wil doen voor de mensen," legt de huisarts uit.

Rechter
Hij heeft een verzoek gedaan om de richtlijnen te veranderen, maar daar wil het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) niet aan toegeven. Een andere mogelijkheid is juridische stappen. "Er zijn landen waar de rechter dit middel heeft goedgekeurd, dus waarom hier niet. Door dit te verbieden stop je dus een goede behandeling. Het is dus de schuld van de inspectie en de instanties dat mensen doodgaan. Ervan uitgaande dat het middel werkt en ik denk dat dat zo is."

Oesters
En zolang er geen groen licht komt heeft Elens nog wel een andere tip. Oesters eten en Bitter Lemon drinken. "In oesters zit namelijk veel zink en in Bitter Lemon zit een stofje dat ongeveer dezelfde werking heeft als hydroxychloroquine. Maar dan zou je wel dagelijks grote hoeveelheden moeten nemen en de vraag is natuurlijk of dat wel gezond is."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen