Overslaan en naar de inhoud gaan

Meiden met handicap tot prostitutie gedwongen

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2015 - 9:21

Ten minste 76 meiden met een verstandelijke beperking zijn de laatste jaren geronseld voor de prostitutie.

De meiden zijn allemaal geronseld terwijl ze in een speciale instelling woonden voor jongeren met een laag iq, zo blijkt uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek. De praktijken komen ook in Limburg voor. Eén van de slachtoffers is een meisje dat in een instelling in Blerick woonde.

Via loverboy
In de documentaire praat zij, onherkenbaar gemaakt, over hoe ze via een loverboy in de prostitutie terecht kwam en wat ze moest doen. Ze zat op dat moment in Blerick in een instelling van Dichterbij.

Daar werd ze geronseld door een loverboy. Het meisje werd vaak door de daders opgehaald bij de instelling. Ze had 24 uur per dag begeleiding maar de hulpverleners merkten niet dat 'Loes' in de prostitutie terecht was gekomen.

Geschrokken
Bij de Limburgse instelling Gastenhof, voor jongeren met een verstandelijke beperking, maken ze zich zorgen. Daar werden zelfs meiden geronseld door meisjes die in dezelfde instelling verbleven. Directeur Ben van Broeckhoven is daar flink van geschrokken.

"Dat er al meisjes van 12 jaar worden geronseld heb ik nog niet meegemaakt", zegt hij in de documentaire. Ook is het volgens hem niet meer zo makkelijk om het te herkennen door alle sociale media van tegenwoordig. Vroeger kon je ze nog wel zien aan de auto's die voor de deur stonden te wachten. "Maar tegenwoordig gaat het op een andere manier, bijna allemaal via sociale media."

Duizenden euro's
Het Limburgse meisje heeft zich naar eigen zeggen voor duizenden euro's geprostitueerd. Zelf zag ze daar geen cent van. De klanten waren zeer verschillend: van oudere mannen tot jongeren. Uiteindelijk sloeg een familielid alarm. De daders zijn ondertussen veroordeeld.

Het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek wordt zaterdagavond om 21:15 uur uitgezonden op NPO2.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Ronselen van zwakbegaafde meisjes is bekend probleem'
Geheime opvangplekken voor slachtoffers mensenhandel
Dichterbij Gennep
Dichterbij deed eind 2018 al aangifte van misbruik
Gebruikte condooms verraden mannen na seks met 16-jarige
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen