Overslaan en naar de inhoud gaan

Mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen uitgesteld

Geplaatst opdonderdag 3 augustus 2017 - 12:00

Het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van Nicky Verstappen wordt enkele maanden uitgesteld. Het onderzoek gaat naar verwachting begin 2018 van start.

Volgens justitie kost de voorbereiding veel tijd. Ook worden er nieuwe materialen gebruikt voor de DNA-afname die pas volgend jaar beschikbaar zijn voor dit onderzoek.

15.000 mannen
Justitie wil naar verwachting 15.000 mannen oproepen in Limburg om vrijwillig DNA af te staan om zo een doorbraak te forceren in deze zaak. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp dood gevonden op de Brunssummerheide. De dader is nooit gevonden.

Lees ook: Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden

Onderzoek
Voor het verwantschapsonderzoek worden nieuwe DNA-sets gebruikt. Daarmee is het volgens justitie makkelijker om wangslijm af te nemen bij de mannen. Nu wordt er met vier borsteltjes materiaal afgenomen, met de nieuwe sets hoeft dat maar met één borsteltje. Die afnamesets zijn pas in 2018 in grote aantallen beschikbaar. Maar het hele onderzoek gaat door de nieuwe methode naar verwachting wel sneller en het is goedkoper.

Lees ook: Verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

DNA-spoor
Het DNA-materiaal van de mannen wordt vergeleken met het DNA-spoor dat in 1998 is gevonden op de kleding van Nicky Verstappen. Zo kan worden nagegaan of de onderzochte mannen mogelijk familie zijn van de dader. Als er een DNA-overeenkomst wordt aangetroffen, kan justitie heel gericht op zoek gaan naar de mogelijke dader.

Bekijk de tijdlijn van onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden
DNA-onderzoek Nicky Verstappen flink uitgebreid
Verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen start in februari
Familie Nicky Verstappen blij met grootschalig DNA-onderzoek
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen