Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste wanbetalers zorgverzekering komen uit Parkstad

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 7:54

In Limburg herbergen de gemeenten Heerlen en Kerkrade de meeste zorgverzekering-wanbetalers.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het jaar 2018.

Betalingsachterstand van minimaal een half jaar
In Kerkrade loopt 2,71 procent van de meerderjarigen minimaal een half jaar achter met het betalen van de zorgpremie. In Heerlen ligt dat percentage zelfs nog een fractie hoger; daar gaat het om 2,78 procent. In de rest van het land zijn er slechts vijf gemeenten met relatief nog meer wanbetalers. Kerkrade en Heerlen horen bij de Limburgse gemeenten waar inwoners met het laagste gemiddelde inkomen rond moeten zien te komen.

Braaf betalend Peel en Maas
In de overige Limburgse gemeenten ligt het aandeel wanbetalers beneden de 2 procent. De Limburgse steden laten daarbij hogere percentages zien dan de andere gemeenten. Inwoners van Peel en Maas zijn het braafste zorgpremiebetalende jongetje van de klas; daar heeft slechts 0,54 procent het etiket 'wanbetaler'. Volgens het CBS hangen de verschillen tussen gemeentes vooral samen met het gemiddeld huishoudensinkomen; hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel wanbetalers.

Provincies
Op provinciaal niveau blijkt 1,4 procent van de Limburgers een wanbetaler. In vier andere provincies, namelijk Flevoland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland, lopen relatief gezien nog meer mensen minstens een half jaar achter met het betalen van de zorgpremie. Wel is het aantal wanbetalers in de afgelopen jaren afgenomen. Veruit de meeste wanbetalers zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. Mannen tussen de 30 en 35 jaar blijken het minst gedisciplineerd als het gaat om het betalen van de zorgpremie.

Betalingsregeling
Het CBS stelt dat dat samenhangt met de invoering van een betalingsregeling; zonder die regeling hadden minder wanbetalers hun betalingsachterstand weggewerkt, geeft het statistiekenbureau aan.

In totaal heeft 0,7 procent van de Limburgers een betalingsregeling met zijn of haar zorgverzekeraar. Alleen in de gemeente Flevoland hebben relatief gezien meer mensen een betalingsregeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen