Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste wanbetalers zorgverzekering komen uit Parkstad

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 7:54

In Limburg herbergen de gemeenten Heerlen en Kerkrade de meeste zorgverzekering-wanbetalers.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het jaar 2018.

Betalingsachterstand van minimaal een half jaar
In Kerkrade loopt 2,71 procent van de meerderjarigen minimaal een half jaar achter met het betalen van de zorgpremie. In Heerlen ligt dat percentage zelfs nog een fractie hoger; daar gaat het om 2,78 procent. In de rest van het land zijn er slechts vijf gemeenten met relatief nog meer wanbetalers. Kerkrade en Heerlen horen bij de Limburgse gemeenten waar inwoners met het laagste gemiddelde inkomen rond moeten zien te komen.

Braaf betalend Peel en Maas
In de overige Limburgse gemeenten ligt het aandeel wanbetalers beneden de 2 procent. De Limburgse steden laten daarbij hogere percentages zien dan de andere gemeenten. Inwoners van Peel en Maas zijn het braafste zorgpremiebetalende jongetje van de klas; daar heeft slechts 0,54 procent het etiket 'wanbetaler'. Volgens het CBS hangen de verschillen tussen gemeentes vooral samen met het gemiddeld huishoudensinkomen; hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel wanbetalers.

Provincies
Op provinciaal niveau blijkt 1,4 procent van de Limburgers een wanbetaler. In vier andere provincies, namelijk Flevoland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland, lopen relatief gezien nog meer mensen minstens een half jaar achter met het betalen van de zorgpremie. Wel is het aantal wanbetalers in de afgelopen jaren afgenomen. Veruit de meeste wanbetalers zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. Mannen tussen de 30 en 35 jaar blijken het minst gedisciplineerd als het gaat om het betalen van de zorgpremie.

Betalingsregeling
Het CBS stelt dat dat samenhangt met de invoering van een betalingsregeling; zonder die regeling hadden minder wanbetalers hun betalingsachterstand weggewerkt, geeft het statistiekenbureau aan.

In totaal heeft 0,7 procent van de Limburgers een betalingsregeling met zijn of haar zorgverzekeraar. Alleen in de gemeente Flevoland hebben relatief gezien meer mensen een betalingsregeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen