De meeste omwonenden (84 procent) van industriecomplex Chemelot voelen zich niet onveilig.
Dat blijkt uit een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dinsdag de resultaten publiceerde.
Lees ook: Omwonenden Chemelot worden gepeild over veiligheidsgevoel
Enquête
Het RIVM begon negen maanden geleden met een enquête onder inwoners van de gemeenten rondom Chemelot. Aan het belevingsonderzoek deden bijna duizend omwonenden mee. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg wil met de verkregen antwoorden de (risico)communicatie over Chemelot verbeteren. Het doel is omwonenden beter voor te lichten zodat ze weten wat te doen bij incidenten op het industriecomplex. Dat moet tegelijkertijd ook het veiligheidsgevoel van omwonenden vergroten en behouden.
De verwachting is dat het plan van aanpak voor de zomer gereed is en kan worden uitgevoerd.
Afstand
Het gevoel van veiligheid hangt af van hoe dicht men bij de Chemelot-site woont, zo concludeert het RIVM. Die afstand is ook bepalend voor hoezeer inwoners de lokale overheid en Chemelot vertrouwen.
Van de ondervraagden voelt 16 procent zich onveilig. Zij geven aan dat ze bij rampen, ongevallen en afwijkende situaties (zoals een vreemd geluid of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen) behoefte hebben aan eerlijke informatie. Ook willen zij graag weten wat zich op de site van Chemelot afspeelt en welke bedrijven daar zijn gevestigd.
'In veiligheid brengen'
Burgemeesters van de gemeenten rondom Chemelot laten dinsdag weten dat ze blij zijn met de resultaten van het onderzoek. Burgemeester Hans Verheijen van de gemeente Sittard-Geleen: "We hebben een goede indruk gekregen van wat inwoners nodig hebben om zich veilig te kunnen voelen. Met die kennis kunnen we beter communiceren met omwonenden van Chemelot. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen en weten hoe hij zichzelf en zijn omgeving in veiligheid kan brengen, mocht dat ooit nodig zijn."
Loek Radix, executive director Chemelot, is eveneens tevreden over het onderzoek. "Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we in gesprek blijven met omwonenden. Als we weten waar zij behoefte aan hebben, kunnen we hen zo goed mogelijk informeren daarover."
Andere uitkomst
Jack Renet, raadslid (SPA) in de gemeente Sittard-Geleen, vindt het vreemd dat bij de presentatie van het rapport vooral de nadruk wordt gelegd op dat grote percentage omwonenden dat zich niet onveilig voelt. "Ik heb toch iets anders gelezen. Je kunt concluderen dat een groot gedeelte van de omwonenden zich juist wel onveilig voelt. Van de ondervraagden blijkt 48 procent het eens te zijn met de stelling dat 'de kans groot is dat binnen nu en vijf jaar een incident met gevaarlijke stoffen plaatsvindt'. En 55 procent van de deelnemers is het helemaal eens met de stelling 'een incident op Chemelot zal gevolgen hebben voor mijn gezondheid'. Dat vind ik wel een onderbelicht punt."
Webinar
Het RIVM gaat het onderzoek en de resultaten toelichten voor geïnteresseerde omwonenden. Dat doet ze samen met Chemelot, Veiligheidsregio Zuid-Limburg en andere overheidspartijen. Vanwege de geldende coronamaatregelen gebeurt dat op afstand, met een digitale bijeenkomst.
Dit 'webinar' vindt plaats op 15 april tussen 20.00 en 21.00 uur. Omwonenden ontvangen dan informatie over de resultaten en kunnen via een chatfunctie vragen stellen over het onderzoek en de vervolgacties die genomen worden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via deze link.