Meeste Limburgse ziekenhuizen inmiddels volledig rookvrij
De meeste Limburgse ziekenhuizen zijn inmiddels volledig rookvrij. Alleen op de terreinen van het Maastricht UMC+ en het Sint Jans Gasthuis in Weert zijn nog speciale rookplekken in gebruik.
Op de terreinen van de VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray, de Zuyderland-ziekenhuizen in Heerlen en Geleen en het Laurentius-ziekenhuis in Roermond mogen medewerkers, patiënten en bezoekers geen sigaret meer opsteken. Ook e-sigaretten zijn er verboden.
Rookbeleid aanpassen
Het Maastricht UMC+ is al concreet bezig met het wijzigen van het rookbeleid. Vanaf 21 maart mag ook daar nergens meer rond het ziekenhuis een sigaret opgestoken worden.
Op het terrein van het St. Jans Gasthuis zijn nu nog twee rookruimtes te vinden: één voor medewerkers en één voor patiënten en bezoekers. Ook het Weerter ziekenhuis is van plan volledig rookvrij te worden. Dat moet dit jaar nog gebeuren, maar een concrete datum is er nog niet.
Aankondiging
In 2018 kondigden de ziekenhuizen al aan dat ze het rookbeleid uit wilden breiden naar het volledige terrein. In de ziekenhuizen is roken al langer ten strengste verboden. "We willen als gezondheidsorganisatie het goede voorbeeld geven", zei een woordvoerder van Zuyderland destijds. De maatregel stuitte toen wel op onbegrip, met name onder het personeel.
Lees ook: Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Volledig rookvrij
In het Preventieakkoord werd in 2018 afgesproken dat in 2025 de rookruimtes rond alle ziekenhuizen verleden tijd moeten zijn. De Limburgse ziekenhuizen lopen hierin wel voorop. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen maakte dinsdag namelijk bekend dat 41 procent van de Nederlandse ziekenhuizen inmiddels rookvrij is. In 2018 was dat nog maar 10 procent.
Lokale aanpak
Dat het niet altijd eenvoudig is om een ziekenhuis volledig rookvrij te maken, blijkt wel uit de ervaringen van ziekenhuizen tot nu toe. "In een aantal gevallen verplaatste de groep rokers zich naar de randen van de ziekenhuisterreinen, waar de gemeentegrond begint", aldus de NVZ. Vervolgens veroorzaakt dit rookoverlast voor omwonenden, en extra afval door achtergelaten sigarettenpeuken. "Rookvrij worden is dan ook niet alleen een onderwerp voor ziekenhuizen maar vraagt om een lokale aanpak."