Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste Limburgse baby's in juli geboren

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 7:23

De meeste baby's worden in de zomermaanden geboren. In Limburg lag de piek vorig jaar in juli. Toen werden er 824 baby's geboren. In februari kwamen 'slechts' 646 baby's ter wereld.

Onze provincie volgt daarmee de landelijke trend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zomer en herfst
Al jaren worden de meeste baby's geboren in de maanden juli, augustus en september. In Limburg is dat niet anders. In de wintermaanden december, januari en februari worden de minste baby's geboren. Dat betekent dus dat de meeste baby's in oktober, november en december worden verwekt. 's Zomers is er blijkbaar minder succesvolle actie tussen de lakens.

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto in en doe mee aan onze babyfotowedstrijd. Let op: dat kan alleen dit weekend nog!

Lentekind
Toch blijkt uit onderzoek dat ouders geen lichte voorkeur hebben voor een zomer- of herfstkindje. Sterker nog, de lente lijkt juist een lichte voorkeur te hebben. Maar in de praktijk blijkt er vaak meer tijd te zitten tussen het stoppen met de anticonceptie en het zwanger worden dan mensen kennelijk verwachten. Daardoor wordt de baby niet in de lente, maar juist in de zomer of herfst geboren.

Weekenden
Ook in de verdeling over de dagen van de week zien we verschillen. Hoewel het aantal geboortes eigenlijk ongeveer gelijkmatig verdeeld hoort te zijn over de dagen in de week, blijkt uit onderzoek dat er in het weekend minder kinderen worden geboren dan op een doorsnee doordeweekse dag. Zondagskinderen zijn het zeldzaamst.

Dit heeft een logische verklaring: de meeste vrouwen bevallen tegenwoordig in het ziekenhuis (ruim 80 procent). Minder urgente bevallingen kunnen voor of na het weekend ingepland worden. Op doordeweekse dagen zijn de medische teams namelijk op volle sterkte.

Lees ook: Steeds minder baby's in weekend geboren

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen