Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste huishoudens met schulden in Heerlen en Kerkrade

Geplaatst opwoensdag 30 juni 2021 - 8:24

Het aantal huishoudens dat te maken heeft met problematische schulden is in Heerlen en Kerkrade relatief het hoogst van Limburg.

In Heerlen heeft 13 procent van de huishoudens problematische schulden. In Kerkrade gaat het om 12,5 procent van de huishoudens, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is fors meer dan het landelijke gemiddelde van 7,6 procent.

Problematische schuld
Een schuld wordt door het CBS als problematisch aangeduid als mensen te maken hebben met bijvoorbeeld betalingsachterstanden, onbetaalde zorgpremies of in een schuldsaneringstraject zitten.

Landelijk is Rotterdam de gemeente met relatief de meeste huishoudens, ruim 15 procent, waarin minimaal een persoon een problematische schuld heeft. In Limburg zijn Heerlen en Kerkrade uitschieters, maar ook Roermond (9,5 procent), Sittard-Geleen en Landgraaf (beiden 9,1 procent), Venlo (8,5 procent) en Brunssum (8,4 procent) liggen boven het landelijke gemiddelde.

Relatief weinig
Peel en Maas daarentegen heeft relatief de minste huishoudens met problematische schulden. Het gaat om 3,5 procent van de huishoudens. Ook Horst aan de Maas, Eijsden-Margraten en Voerendaal scoren laag.

Schulden en corona
De cijfers van het CBS geven de situatie weer van oktober 2020. Op dat moment hadden minder mensen met schulden te maken dan voor de coronacrisis. In januari van dat jaar had nog 7,9 procent van de huishoudens een problematische schuld. Het CBS merkt daarbij wel op dat het vaak een tijdje duurt voordat schulden als problematisch worden aangeduid. Verder zijn niet alle schulden geregistreerd, zoals leningen van bekenden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen