Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste gemeenten verhogen bouwleges

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 8:13

De meeste gemeenten hebben de prijzen voor een vergunning om een huis te bouwen verhoogd. In Limburg rekenen twintig gemeenten hogere kosten voor de bouwvergunning.

De verschillen lopen binnen Limburg steeds verder uiteen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de zogenoemde bouwleges.

Koploper
In Limburg kost een vergunning voor het bouwen van een huis nu gemiddeld 4.751 euro. In Sittard-Geleen zijn inwoners het duurste uit: daar betaal je 8.042 euro voor een bouwvergunning. In Peel en Maas zijn de bouwleges het goedkoopst, met slechts 2.227 euro.

In slechts acht Nederlandse gemeenten liggen de kosten voor een bouwvergunning hoger dan in Sittard-Geleen. Terschelling is de landelijke koploper, met 11.946 euro voor een bouwvergunning.

Grootste stijger
In Kerkrade is het verschil met vorig jaar het grootst. Toen betaalde je nog 3.316 euro voor een vergunning om een huis te bouwen. Dit jaar ligt dat bedrag bijna 75 procent hoger. Leiden is landelijk gezien de grootste stijger: zij verdubbelden de kosten, van 3.548 euro naar 7.640 euro.

Ondanks de belofte van Nederlandse gemeenten, verlaagde in Limburg alleen Beekdaelen de kosten voor een nieuwbouwvergunning. In tien gemeenten bleef de prijs gelijk.

Op 4 september zijn de cijfers in dit bericht aangepast. Vereniging Eigen Huis (VEH) had een fout gemaakt in de administratieve lijst voor het onderzoeksbureau waardoor het bedrag van de bouwvergunning de gemeente Kerkrade niet klopte.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen