Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste gemeenten verhogen bouwleges

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 8:13

De meeste gemeenten hebben de prijzen voor een vergunning om een huis te bouwen verhoogd. In Limburg rekenen twintig gemeenten hogere kosten voor de bouwvergunning.

De verschillen lopen binnen Limburg steeds verder uiteen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de zogenoemde bouwleges.

Koploper
In Limburg kost een vergunning voor het bouwen van een huis nu gemiddeld 4.751 euro. In Sittard-Geleen zijn inwoners het duurste uit: daar betaal je 8.042 euro voor een bouwvergunning. In Peel en Maas zijn de bouwleges het goedkoopst, met slechts 2.227 euro.

In slechts acht Nederlandse gemeenten liggen de kosten voor een bouwvergunning hoger dan in Sittard-Geleen. Terschelling is de landelijke koploper, met 11.946 euro voor een bouwvergunning.

Grootste stijger
In Kerkrade is het verschil met vorig jaar het grootst. Toen betaalde je nog 3.316 euro voor een vergunning om een huis te bouwen. Dit jaar ligt dat bedrag bijna 75 procent hoger. Leiden is landelijk gezien de grootste stijger: zij verdubbelden de kosten, van 3.548 euro naar 7.640 euro.

Ondanks de belofte van Nederlandse gemeenten, verlaagde in Limburg alleen Beekdaelen de kosten voor een nieuwbouwvergunning. In tien gemeenten bleef de prijs gelijk.

Op 4 september zijn de cijfers in dit bericht aangepast. Vereniging Eigen Huis (VEH) had een fout gemaakt in de administratieve lijst voor het onderzoeksbureau waardoor het bedrag van de bouwvergunning de gemeente Kerkrade niet klopte.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen