Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste gemeenten verbieden drugsgebruik op straat

Geplaatst opwoensdag 3 juli 2019 - 9:46

Een jointje op straat opsteken mag nog in negen Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht. In 21 gemeenten is dat verboden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS aan de hand van de Algemene Plaatselijke Verordeningen.

Plaatselijk verbod
In de hoofdstad mag dus nog drugs gebruikt worden op straat, maar de in meeste grote steden zoals Venlo, Roermond, Weert en Sittard-Geleen geldt een algeheel verbod op gebruik van softdrugs en harddrugs. In Heerlen is een plaatselijk verbod van kracht. Wie toch besluit om drugs op straat te gebruiken, loopt het risico om een boete te krijgen.

Bekijk hieronder wat voor verbod in jouw gemeente geldt.

Niet strafbaar
Overigens staat in de Opiumwet dat het gebruik van soft- en harddrugs in Nederland niet strafbaar is. Wel geldt dat voor de handel en productie ervan. Dat betekent dat de meeste Limburgse gemeenten er, tegen de wet in, toch voor kiezen om drugsgebruik op straat strafbaar te stellen.

Nederlandse wet
Hoogleraren Jon Schilder en Jan Brouwer, experts op het gebied van het Nederlandse drugsbeleid, vinden het een probleem dat gemeenten een totaalverbod hebben. Dat zeggen ze tegen de NOS. "Gemeenten houden zich met het algehele verbod bewust niet aan de Nederlandse wet. In de Opiumwet is het gebruik van drugs heel bewust niet strafbaar gesteld."

Lees ook: Leudal en Brunssum doen lachgas in de ban

Lachgasverbod
Vorige week werd nog bekend dat Leudal en Brunssum in hun Algemene Plaatselijke Verordeningen hebben vastgelegd dat gebruik van lachgas verboden is. Overlast door lachgasgebruikers is de belangrijkste reden voor het verbod. Ook zijn er zorgen over de gezondheid van mensen die lachgas gebruiken, en zorgen de achtergelaten capsules voor ergernis in de twee gemeenten.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen