Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste gemeenten verbieden drugsgebruik op straat

Geplaatst opwoensdag 3 juli 2019 - 9:46

Een jointje op straat opsteken mag nog in negen Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht. In 21 gemeenten is dat verboden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS aan de hand van de Algemene Plaatselijke Verordeningen.

Plaatselijk verbod
In de hoofdstad mag dus nog drugs gebruikt worden op straat, maar de in meeste grote steden zoals Venlo, Roermond, Weert en Sittard-Geleen geldt een algeheel verbod op gebruik van softdrugs en harddrugs. In Heerlen is een plaatselijk verbod van kracht. Wie toch besluit om drugs op straat te gebruiken, loopt het risico om een boete te krijgen.

Bekijk hieronder wat voor verbod in jouw gemeente geldt.

Niet strafbaar
Overigens staat in de Opiumwet dat het gebruik van soft- en harddrugs in Nederland niet strafbaar is. Wel geldt dat voor de handel en productie ervan. Dat betekent dat de meeste Limburgse gemeenten er, tegen de wet in, toch voor kiezen om drugsgebruik op straat strafbaar te stellen.

Nederlandse wet
Hoogleraren Jon Schilder en Jan Brouwer, experts op het gebied van het Nederlandse drugsbeleid, vinden het een probleem dat gemeenten een totaalverbod hebben. Dat zeggen ze tegen de NOS. "Gemeenten houden zich met het algehele verbod bewust niet aan de Nederlandse wet. In de Opiumwet is het gebruik van drugs heel bewust niet strafbaar gesteld."

Lees ook: Leudal en Brunssum doen lachgas in de ban

Lachgasverbod
Vorige week werd nog bekend dat Leudal en Brunssum in hun Algemene Plaatselijke Verordeningen hebben vastgelegd dat gebruik van lachgas verboden is. Overlast door lachgasgebruikers is de belangrijkste reden voor het verbod. Ook zijn er zorgen over de gezondheid van mensen die lachgas gebruiken, en zorgen de achtergelaten capsules voor ergernis in de twee gemeenten.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen